Istanbul_Sabiha Gokcen_SAW_Airport_Havalimani_Terminal Photo

“Büyük Taşınma” Sırasında, Sabiha Gökçen Havalimanı Tam Kapasite Çalışacak

Bu ayın sonunda İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılması planlanan “büyük taşınma” sırasında, kentin diğer yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı tam kapasiyle çalışacak.

Söz konusu taşınma işlemi 30 – 31 Aralık 2018 tarihlerinden gerçekleştirilecek.

Bu süre zarfında İstanbul’un Avrupa yakasındaki her iki havalimanındaki hava trafiği en aza indirilecek.

Tarifeli seferler bu iki gün boyunca icra edilmeyecek.

İşte bu sebepten dolayı, özellikle bu tarih ve sonrasındaki günlerde İstanbul’dan havayolu ile seyahat etmek isteyenler, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılacak seferlere yoğun ilgi gösteriyor.

Bu durumun farkında olan havalimanı yönetimi, normalde bakım çalışmaları için gece saatlerinde kapalı olan pisti açık tutma kararı aldı.

Pistin 24 saat boyunca açık kalması sayesinde günlük 5 saat kazanılacak.

Bu saatlerde elde edilecek slot imkânları ile günlük standart kapasiteye ilave olarak 200 uçuş (iniş ve kalkış) yapmak mümkün olacak.

Konuyla ilgili olarak Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmecisi İSG’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na geçiş sürecinin tamamlanacağı 30-31 Aralık 2018 tarihlerinde her iki havalimanında uçuş kısıtlamaları yapılacağından, bu kapsamda Sabiha Gökçen Havalimanı’na yapılacak uçuşlar için yardımcı olmak üzere gerekli tedbirler alınmaktadır.

Bu amaçla, öncelikle geçişin yapılacağı tarihlerde havalimanımızda uygulanan pist kapalılıkları iptal edilmiş ve böylece daha çok uçağın havalimanımıza gelişine imkan sağlanmıştır.

Bahse konu dönemde, havalimanımıza uçuş düzenlemek isteyen hava taşıyıcılara, havalimanı kapasitesi doğrultusunda mümkün olan kolaylıklar gösterilmekte ve bu amaçla DHMİ Slot Koordinasyon Merkezi ile tam koordinasyon halinde çalışılmaktadır.

Bugün itibari ile yerli ve yabancı havayolu şirketlerinin uçuş talepleri devam etmektedir.”

İç Hatlarda, Sabiha Gökçen Havalimanı Avantaj Kazanacak

Yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte, İstanbul’daki havalimanlarının özellikle iç hat yolcu kompozisyonunda büyük bir değişim yaşanması bekleniyor.

İstanbul’un Anadolu yakasında ikâmet eden yolcuların, iç hat uçuşları için, kent içi ulaşım mesafesinin uzunluğu sebebiyle, yeni havalimanından ziyade Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih edecekleri belirtiliyor.

Bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda, iki havalimanının mukayesesinde halihazırda zaten Sabiha Gökçen lehine olan iç hat yolcu sayısı farkının, daha da hızlı bir biçimde artabileceği söyleniyor.

2018 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Atatürk Havalimanı’nı kullanan iç hat yolcularının sayısı 17.848.270 iken, Sabiha Gökçen’de bu sayı 20.787.954’e ulaşmıştı.

Büyük Taşınma Ertelenmişti

Hatırlanacağı üzere yeni havalimanına yapılacak olan “büyük taşınma”, daha önce planlanan 29 Ekim 2018 tarihinden, yıl sonuna ertelenmişti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), havacılık kuruluşlarına gönderdiği bir yazı ile, İstanbul Yeni Havalimanı’nın “big-bang” olarak adlandırılan büyük taşınma operasyonunun 30 – 31 Aralık 2018 tarihinde yapılacağını bildirmişti.


Posted

in