İngiltere ve ABD, “Açık Semalar” Anlaşması İmzaladı

Brexit sürecinin havacılıkla ilgili çalışmaları kapsamında İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile bir “Açık Semalar” (Open Skies) anlaşması imzaladı.

Anlaşmaya göre, çoğunluk hissesi Avrupa Birliği’nde yerleşik kişi ve kurumlara ait olan havayolları, İngiltere ile ABD arasındaki mevcut uçuş haklarını koruyacak.

Bununla birlikte, bu niteliğe sahip havayolları İngiltere’den ABD’ye yeni bir hat açmak isterlerse, ilgili resmî makamlardan izin almak zorunda olacak.

Daha açık bir örnek vermek gerekirse; İspanya’da tescilli bir şirket olan IAG bünyesindeki British Airways gibi havayolu şirketleri, ABD’ye yaptıkları seferlerde mevcut uçuş haklarını koruyacak. Yeni bir hattın açılması ise izne tâbi olacak.

Benzer şekilde, Virgin Atlantic ve Norwegian Air gibi şirketlerin İngiltere ile ABD arasındaki uçuşları da bu anlaşma kapsamına giriyor.

Böylece, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı sonrasında doğması muhtemel sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Avrupa Birliği ve ABD Arasındaki Açık Semalar Anlaşması

Günümüzde İngiltere ile ABD arasındaki uçuşlar, Avrupa Birliği ile ABD arasında 30 Mart 2008 tarihinde devreye giren Açık Semalar anlaşmasına göre icra ediliyor.

Kısaca hatırlatmak gerekirse, anlaşma çerçevesinde adeta bir “transatlantik serbest havayolu sahası” oluşturulmuş; her iki tarafın havayolu şirketlerinin serbestçe hat açabilmesi, sefer sayısını ve uçak tipini değiştirebilmesi ve bilet fiyatlarını belirleyebilmesi mümkün hale getirilmişti.

Son imzalanan anlaşma ile birlikte İngiltere, ABD ile arasında olan uçuşların aynı şekilde devamını garanti altına almış oldu.

İngiltere Yeni Anlaşmalar İmzalıyor

İngiltere daha önce de benzer şekilde Arnavutluk, Fas, Gürcistan, İsrail, İsviçre, İzlanda, Karadağ ve Kosova ile sivil havacılık anlaşmaları imzalamak zorunda kalmıştı.

Öte yandan, aynı konuda Kanada ile yapılan müzakereler son aşamaya gelmiş durumda.

Bunun yanı sıra, İngiltere ile Avrupa Birliği arasında kapsamlı bir hava ulaştırma anlaşması imzalanması hususundaki görüşmeler de devam ediyor.