Dünyanın En Fazla “Bağlantı Veren” Havalimanları (2018)

Official Airline Guide (OAG) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda, dünyanın en fazla bağlantı veren havalimanları ele alındı.

Değerlendirme, her bir havalimanından icra edilen uçuşların sağladığı aktarma imkânına göre yapıldı.

2018 yılının Temmuz ayındaki veriler üzerinden yapılan hesaplamada, uçuş süresi altı saate kadar olan seferler kullanıldı.

Buna göre dünyanın zirvesine, şaşırtıcı olmayan bir biçimde, Londra Heathrow Havalimanı (LHR) yerleşti.

Doksan civarında havayolu şirketinin tarifeli sefer düzenlediği Heathrow, dünyanın en fazla talep gören havalimanlarından bir tanesi olarak biliniyor.

OAG’nin çalışmasında ikinci sırada ABD’den Chicago O’Hare (ORD) ve üçüncü sırada Almanya’dan Frankfurt havalimanları bulunuyor.

THY sayesinde, dünyada en fazla uluslararası noktaya uçuş yapılan havalimanı ünvanını kazanan İstanbul Atatürk (IST), 17. sırada yer alıyor.

OAG’nin hazırladığı tabloda özellikle incelemeniz gereken bir başka husus, her bir havalimanındaki hâkim taşıyıcının (Dominant Carrier) hangi havayolu olduğu ve bu havayolunun söz konusu havalimanındaki payı.

İstanbul Atatürk Havalimanı, ana taşıyıcı konumundaki THY’nin oldukça yüksek pazar payı ile dikkat çekiyor. Buna benzer bir durum, ABD’deki bir kaç havalimanında mevcut.

Listenin ilk sıralarına baktığımızda, hâkim taşıyıcıların pazar paylarının daha düşük seviyelerde bulunduğunu görüyoruz.

Çalışmanın diğer bir ilgi çekici sonucu, Pekin Havalimanı (PEK) ile ilgili.

Arz edilen koltuk sayısına göre dünyanın zirvesinde olan Pekin Havalimanı, dış hat bağlantısı bakımından ise ancak 32. sırada yer alıyor.

Listenin 21. sırasındaki Tokyo Haneda Havalimanı (HND), uçuş yapılan nokta sayısının azlığı (83) ile dikkat çekiyor.

İşte OAG’nin çalışmasına göre dış hat uçuşları bazında dünyanın en fazla bağlantı veren havalimanları:

Dünyanın En Fazla Bağlantı Veren Havalimanları (Temmuz 2018)

Posted

in

,