Havelsan tarafından üretilen Boeing 737 simülatörü

HAVELSAN’ın Ürettiği Boeing 737 Simülatörü THY’ye Teslim Edildi

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu, 27 Kasım 2015 tarihinde HAVELSAN’dan, filosundaki Boeing 737 Next Generation (NG) uçakları için simülatör satın almaya karar vermişti.

HAVELSAN böylece, askerî hava aracı simülatörlerinin ardından ilk kez, yolcu uçakları için bir simülatör geliştirmeye başlamıştı.

Aradan geçen yaklaşık üç yılın ardından, HAVELSAN tarafından üretilen ve Türkiye’de ilk imalatı tamamlanan Boeing 737-800NG simülatörü THY’ye teslim edildi.

HAVELSAN, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından verilen üretim organizasyonu onayı (POA) sertifikasını aldı.

HAVELSAN Simülatör hangarında düzenlenen törende, sertifikasyon sürecine katkısı olan personele plaket verildi.

Havelsan tarafından üretilen Boeing 737 simülatörü

HAVELSAN’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“HAVELSAN olarak üretim kabiliyetimizi Avrupa’da bu konuda yetki sahibi ve bağımsız bir otorite olan EASA’ya tescil ettirmiş olduk.

Sivil havacılığın kendine has kuralları ve gereksinimleri çerçevesinde yürütülen bu sertifikasyon süreci sonunda, Kabin içi eğlence sistemleri (IFE) projeleri kapsamında üretilen Seat Electronic Box (SEB) (Ethernet anahtarı + ekran ve güç yönetimi yapan single board computer) donanım ve yazılımı sivil hava araçlarında kullanılabilecektir.

Bu konuda THY Teknik ile yürüttüğümüz işbirliği çeşitli tasarım organizasyonları ile gerçekleştirilecek anlaşmalar ile geliştirilebilir, gelecekte üretim çeşitliliği ve miktarının artırılabilmesi mümkün olacaktır.

HAVELSAN ile THY Teknik ortaklığında kurulacak yeni şirketin, bu sertifikasyonu alana kadar geçecek 2-3 yıl süresince üretimler HAVELSAN tarafından yapılacaktır.

Hali hazırda elde etmiş olduğumuz üretim yetkisini; ürünleşme çalışmalarıyla farklı ürün ve ürün bileşenleri için de genişletme imkânımız bulunuyor.

Bu sayede HAVELSAN, bu alanda oluşabilecek potansiyel pazara da girmiş oluyor.”

Boeing uçaklarının simülatörünü geliştiren HAVELSAN böylelikle, dünyada bu pazarda imalat yapabilen az sayıdaki şirketten biri oldu.

THY ve HAVELSAN, Boeing 737 uçaklarından sonra ileriki yıllarda filoya katılacak diğer uçak tipleri konusunda da iş birliği yapmayı hedefliyor.

Bilindiği üzere pilotlar, görev yapacakları uçak tiplerinde yer derslerinin ardından simülatörde eğitim almaya başlıyor.

Uçak tipi ve pilotun tecrübesine göre değişen saatte eğitimin ardından gerçek uçağa geçiliyor. Ayrıca sivil havacılıkta pilotlar her altı ayda bir, bilgilerini yenilemek amacıyla simülatörde uçuyor.

Bu eğitim sırasında pilotara her türlü acil durum uygulamalı olarak gösteriliyor. Böylece muhtemel riskler azaltılırken, eğitim seviyesi yukarı çekiliyor.


Posted

in