Üretimi Tamamlanamayan 737’ler, Boeing’in Fabrikasında Birikti

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, yakın zamanda şimdiye kadar pek görülmemiş bir sorunla karşı karşıya kaldı.

Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle üretimi tamamlanamayan 737 tipi uçaklar, Boeing’in Seattle’daki fabrikasında birikmeye başladı.

Yerde bekleyen uçakların park edecek alanların yetersiz kalmasının ardından, Boeing fabrikasının yakınlarında bulunan Renton Havalimanı’nın (RNT) taksi yolları, bu amaçla kullanıldı.

Boeing ile Renton Belediyesi arasında yapılan 90 günlük anlaşma çerçevesinde, 737 tipi dört adet uçak buraya çekildi.

Tüm zamanların en çok satan yolcu uçağı ünvanını taşıyan 737’lere olan talep, en son geliştirilen “MAX” modeliyle birlikte daha da hızlanmıştı.

Havayollarından gelen talebi karşılamak için üretimi hızını olabildiğince artıran Boeing, aylık 737 üretimini 52’ye yükseltmişti. Aylık üretim miktarının 2019 yılında 57’ye çıkarılması hedefleniyor.

Ancak basına yansıyan bilgilere göre şirket, geçtiğimiz Temmuz ayında ancak 29 adet 737 teslimi yapabildi.

Üretimi tamamlanamayan 737’ler sadece Renton Havalimanı’na park edilmiyor.

Boeing fabrikasında çalışan işçilerin kullandığı bir otopark da 737’lere ayrıldı.

Bunun yanı sıra, yine Boeing tarafından uçak teslimatları için kullanılan ve “Boeing Field” olarak bilinen King County Havalimanı da (BFI) motorsuz 737’lerin bekleme noktalarından bir tanesi haline geldi.

Bu noktada aklınıza, motorsuz uçakların buraya nasıl nakil edildiği sorusu gelebilir.

Fabrikadan çıkan 737’ler, monte edilen geçici motorlarla buraya uçuruluyor. Bu motorlar daha sonra sökülerek fabrikaya geri götürülüyor ve park yerine çekilecek olan diğer 737’lere takılıyor.

737 Üretimindeki Gecikmelerin Sebebi Ne?

Gecikmelerin temelinde, motor üreticisi CFM International ve gövde üreticisi Spirit AeroSystems Holdings Inc. firmalarında yaşanan sorunlar yatıyor.

Söz konusu iki firma da sorunların adresi olarak kendi alt tedarikçilerini gösteriyor.

CFM yetkilileri, planlanan takvime göre bir kaç hafta geride kalan motor teslimatlarının çok kısa bir süre içerisinde yeniden eski durumuna getirileceğini belirtiyor.

Spirit AeroSystems ise yaşanan sorunları çözdüklerini ve Boeing’e yaptıkları teslimatların düzene girdiğini açıkladı.

1967 yılından beri sektörde hizmet veren Boeing 737’nin en modern versiyonu olan MAX şu âna kadar 4.500’den fazla sipariş aldı.


Posted

in