Alaska Airlines ve Finnair, ABD ile Avrupa’yı Bağlayacak

Alaska Airlines ve Finnair, ABD’nin batı kıyıları ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak bir codeshare anlaşmasına imza attı.

Söz konusu anlaşmanın bel kemiğini, Finnair tarafından Mayıs – Aralık ayları arasında haftada üç kez yapılacak Helsinki – San Francisco uçuşları oluşturacak.

8.747 km uzunluğundaki hattın uçuş süresi 10 saat 40 dakika olarak planlanmış.

20 Mayıs 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek anlaşma çerçevesinde Alaska Airlines’ın San Francisco ile Seattle, Portland, Salt Lake City, Las Vegas, Los Angeles, San Diego, Orange County ve Palm Springs arasındaki uçuşları, Finnair ile Helsinki’ye bağlanacak.

Helsinki’ye ulaşan yolcular buradan, Avrupa’daki 60’tan fazla destinasyona devam etme şansına sahip olacak.

ABD tarafında ayrıca, Finnair’in direkt seferler düzenlediği Chicago, New York ve Miami, bu işbirliğine dahil olan diğer bazı noktalar.

Her iki şirketin sadakat programları “Finnair Plus” ve “Alaska Airlines Mileage Plan” senkronize edilerek, yolcular codeshare uçuşlardan mil puanı kazanacak şekilde ayarlandı.

Alaska Airlines geçtiğimiz yıl Virgin Atlantic’i satın aldıktan sonra, doğrudan rekabet hale gelmesi sebebiyle American Airlines ve Delta ile olan işbirliklerini sonlandırmak zorunda kalmıştı.

Bu yüzden Finnair ile yapılan bu anlaşma, Alaska Airlines yolcularının Avrupa’ya ulaşması açısından önem taşıyor.

Alaska Airlines, ABD, Kanada, Meksika ve Kosta Rika’da 115’ten fazla noktaya uçuş gerçekleştiriyor ve genelde kıtanın batı kıyılarına odaklanmış durumda.

İlk bakışta birbirine çok uzak iki coğrafyadaymış gibi görünen bu iki şirketin işbirliğinde, kuzey kutbu üzerinden geçen uçuş rotalarının katkısı büyük.

Zaten Finnair, Uzakdoğu uçuşlarının reklamını yaparken sık sık bu duruma vurgu yapar ve “Avrupa’dan Uzakdoğu’ya gitmenin en kısa yolu” sloganını kullanır.

Örnek vermej gerekirse; standart bir harita üzerinde Londra – San Francisco arasındaki mesafe, Helsinki – San Francisco arasındakine göre çok daha kısa görünebilir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Helsinki – San Francisco arası 8.747 kilometreyken, Londra’nın buraya uzaklığı 8.638 kilometreyi buluyor. Yani aradaki fark, 100 km’den biraz fazla.


Posted

in