Etihad, Hat Kapatmaya Devam Ediyor

Abu Dabi merkezli havayolu şirketi Etihad Airways, sürdürmekte olduğu yeniden yapılanma programı çerçevesinde uçuş ağı ile ilgili düzenlemeler yapmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz Mart ayı sonunda Abu Dabi – Dallas hattını kapatan şirket bu kez Avustralya ve İskoçya’daki noktalarla ilgili benzer bir hamlede bulundu.

Etihad Airways’ten yapılan açıklamaya göre, 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren Abu Dabi – Edinburgh (İskoçya) ve Abu Dabi – Perth (Avustralya) hatları kapatılacak.

Etihad, İngiltere’de Londra Heathrow ve Manchester ve Avustralya’da Sydney, Brisbane ve Melbourne uçuşlarına ise devam edecek.

Söz konusu düzenlemelere ilişkin, “kârlılık” konusunda yapılan kapsamlı değerlendirmelerin ardından alındığı belirtiliyor.

Tony Douglas (CEO, Etihad Airways)

Etihad Yeniden Yapılanıyor

Etihad’ın 2011 yılında başlattığı büyüme hamlesi 2016 yılının sonlarından itibaren önce yavaşlamaya başlamış; 2017’de ise tamamen durarak bir geri çekiliş sürecine girmişti.

Şirketin bu stratejik plan çerçevesinde hisse alımı ve sonrasındaki yatırımlar için yaklaşık 4 milyar USD harcama yaptığı belirtiliyordu.

Etihad’ın portföyündeki havayollarından önce Alitalia yeniden iflas koruma sürecine girmiş, ardından ise Air Berlin sektöre tamamen veda etmişti.

Bu gelişmeleri, Etihad’ın, Darwin Airlines’taki hisselerini satışı takip etmişti.

Etihad Group bünyesindeki küçük havayolu şirketleri Air Seychelles ve Air Serbia da gidişattan etkilenerek, küçülme yönünde adımlar atmaya başlamışlardı.

Air Serbia ile beş yıllık bir yatırım ve yönetim anlaşması imzalamış olan Etihad Airways’in, 1 Ocak 2019 tarihinde sona erecek bu anlaşmayı uzatmayabileceği iddia ediliyor.

Tüm bu sıkıntılı gelişmelerin neticesinde, kuruluşundan beri Etihad’ın başında olan James Hogan, 1 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla görevini bırakmış; onun yerine, daha önce Abu Dabi Havalimanı’nın CEO’su olarak da görev yapan İngiliz Tony Douglas getirilmişti.

Her ne kadar durum bire bir aynı olmasa da Swiss Air’in 1990’lı yıllarda sürdürdüğü “hunting” politikasının ne şekilde sonuçlandığını bilenler, Etihad’ın yeniden yapılanma sürecinin ne şekilde sonuçlanacağını merakla takip ediyor.


Posted

in