Etihad – Air Serbia Ortaklığı Şimdilik Devam Edecek

Sırbistan başbakanı Ana Brnabić, Air Serbia ile Etihad Airways arasındaki stratejik ortaklığın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.

Brnabić bu açıklamayı, Etihad Airways’in Air Serbia ortaklığını bitirmek gibi bir niyeti olup olmadığının sorulması üzerine yaptı.

Ana Brnabić ayrıca, Air Serbia’nın faaliyetlerinin olumlu bir biçimde devam ettiğini sözlerine ekledi.

2013 yılı ile kıyaslandığında filodaki %23 oranında büyümeye karşın, Air Serbia’nın yolcu sayısı %90 oranında artmış durumda.

Şirketin ülke içerisinde başbakan seviyesinde gündeme gelmesinin ardında, Etihad’ın, Air Serbia yönetiminden gerçekleştirmesini talep etmiş olduğu yeniden yapılanma planı yatıyor.

Air Serbia – Airbus A330 (YU-ARA)

Plan çerçevesinde şirketin anahtar performans göstergelerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Maliyetlerin azaltılması, ihtiyaçtan fazla personelin geleceği, rekabet, giderek azalan devlet sübvansiyonu gibi hususlar, planda öne çıkan başlıklar.

Aslında Etihad Airways’in, Air Serbia’daki ortaklığını sonlandıracağı uzunca bir süredir konuşulmakta.

Etihad Airways’in grup olarak içerisinden geçtiği sıkıntılı süreç bu söylentilerin en önemli sebebi.

Bununla birlikte, taraflar arasındaki beş yıllık yatırım ve yönetim anlaşmasının 1 Ocak 2019 tarihine kadar yürürlükte olduğunu da hemen ekleyelim.

Etihad’ın en azından, o tarihe kadar Air Serbia ile birlikte yürümeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Özellikle Alitalia ve Air Berlin’in iflas ederek Etihad bünyesinden ayrılması ve İsviçre merkezli faaliyet gösteren Etihad Regional’ın (Darwin Airlines) satılmasından sonra, Air Serbia’nın Avrupa içerisinde sinerji kaybına uğradığını söylemek mümkün.

Geçtiğimiz Ekim ayının sonunda, kış tarifesine başlarken durdurulan Belgrad – Abu Dabi uçuşlarının, bu yaz tarifesinde de başlatılmadığı özellikle dikkat çekiyor.

Etihad ve Air Serbia arasındaki ortaklık anlaşması bağlamında Etihad’ın günümüz itibarıyla fazla bir mâlî yükümlülüğünün kalmadığı ve belli bir süre önceden bildirmek kaydıyla istediği an bu işbirliğinden çekilebileceği de gelen haberler arasında.

Neticede, 2019 yılı başı itibarıyla Etihad’ın, Avrupa’da kalan son iştirâkinden de çekilmesi sürpriz olmayacaktır.

Etihad’taki Sıkıntılar, Air Seychelles’i de Etkilemişti

Etihad’ın büyüme hamlesi 2016 yılının sonlarından itibaren yavaşlamaya başladıktan sonra, 2017 yılında tamamen durarak bir geri çekiliş sürecine girmişti.

Şirketin bu stratejik plan çerçevesinde hisse alımı ve sonrasındaki yatırımlar için yaklaşık 4 milyar USD harcama yaptığı belirtiliyordu.

Etihad’ın portföyündeki şirketlerden önce Alitalia yeniden iflas koruma sürecine girmiş, ardından ise Air Berlin sektöre tamamen veda etmişti.

Bu gelişmeleri, Etihad’ın, Darwin Airlines’taki hisselerini satışı takip etmişti.

Etihad’taki sıkıntılar son olarak, Air Seychelles’i de olumsuz bir biçimde etkilemişti.

Seyşeller’in Turizm, Sivil Havacılık, Limanlar ve Denizcilik’ten sorumlu bakanlığı, Air Seychelles’i küçültme kararı alındığını açıklamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, şirket bünyesinden 174 personel işten çıkarılacak. Buna ilave olarak, halen boş olan 28 pozisyon iptal edilecek.

Böylece, yaklaşık 800 çalışanı bulunan şirketin iş gücü, %25 oranında azalacak.

Söz konusu karar en fazla kabin ekiplerini etkileyecek. İşten çıkarılacak kabin memurlarının sayısının 100 civarında olacağı iddia ediliyor. Ayrıca yer hizmetleri bölümünden de çıkarmalar olacak.

Air Seychelles, son uzun menzilli hattı olan Mahe – Paris CDG hattını, 28 Nisan 2018 tarihinde kapatacak.

Şirketin filosunda bulunan Airbus A330 tipi uçaklardan iki tanesi kiralama firması AerCap’e iade edilecek. Bu uçakların Fiji Airlines’a kiralanacağı belirtiliyor.

Filodaki bir diğer A330 ise wet-lease yöntemiyle Etihad Airways’e hizmet verecek.

Kısa mesafeli uçuşlarda kullanılan altı adet pervaneli uçak DHC-6 Series Twin Otter’dan da bir tanesi satılacak. Böylece şirket filosundaki uçak sayısı yediye düşecek.

Etihad’ın bu şirin havayolu şirketindeki ortaklığını devam ettirip ettirmeyeceği ise önümüzdeki aylarda belli olacak.


Posted

in