Comac C919

ABD’nin Yeni Gümrük Tarifeleri, Havacılık Konularını da İçeriyor

Geçtiğimiz haftalarda ilk olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından duyurulan ve bir yaptırım niteliğindeki gümrük tarifesi değişiklikleri belli olmaya başladı.

ABD’nin Çin’den yapacağı ithalatlarda uygulanacak olan yeni gümrük tarifeleri, havacılıkla ilgili çok sayıda kalem malı da kapsıyor.

Dün (3 Nisan 2018) yayımlanan listeye göre bir çok uçak parçası, motor, pervane, koltuk gibi şeyler ilave gümrük vergisine tâbi olacak.

Boeing 737’nin en büyük tedarikçilerinden bir tanesinin, açıklanan yeni tarifeden olumsuz bir biçimde etkileneceği belirtiliyor.

Comac C919

İş sadece parçalarla da kalmıyor.

Yeni tarifedeki bir ifade (Airplanes and other powered aircraft, nesoi, with an unladen weight over 15,000 kg) ile, Çin’de üretimi yapılan Comac ARJ21 ve C919 tipi uçaklar da açıklanan yaptırımlara dahil ediliyor.

Bu uçaklardan sipariş veren Amerikalı bir havayolu henüz bulunmuyor. Bununla birlikte, Çin’de üretilmekte olan yeni yolcu uçaklarının, ABD’ye ithali söz konusu olduğunda artık eskisine göre daha pahalı olacakları bir gerçek.

Tabii bu gelişmenin bir de Çin tarafı bulunuyor.

Çin, Trump yönetiminin bu kararına karşılık, ABD’den ithal edilmekte olan 106 kalem mala %25 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Bunların arasında uçaklar da bulunuyor.

Air_China_B747-4J6_B-2447_EDDS_01
Air China’ya ait bir Boeing 747

Ticaret savaşları şeklinde nitelenen bu son gelişmelerden en fazla etkilenen şirketlerden bir tanesi hiç şüphesiz ki Boeing firması olacak.

Boeing, hem Çin’den ithal ettiği parçalardaki fiyatların, hem de Çin’e satacağı uçakların fiyatlarındaki artışlarla karşı karşıya.

Boeing’in New York borsasında işlem gören hisseleri, piyasalar açılmadan önce yapılan işlemlerde %5’ten fazla kayba uğramış durumda.

Çin’in sadece üç büyük havayolu şirketi Air China, China Southern ve China Eastern‘ın filolarında yaklaşık 1.500 uçak bulunuyor.

Bunun yanı sıra, yine aynı şirketlerin toplamda yüzlerce yeni uçak siparişi mevcut.

Bakalım Trump yönetiminin başlattığı ticaret savaşlarının, havacılık sektöründeki yansıması nasıl olacak?