easyJet, Alitalia İçin Yaptığı Teklifi Güncelledi

Avrupa’nın önde gelen düşük maliyetli taşıyıcılarından easyJet, İtalya’nın bayrak taşıyıcı şirketi Alitalia için yaptığı teklifi güncelledi.

Bununla birlikte, teklifin ayrıntıları hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Öte yandan, konu hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, easyJet’in bu teklifinde Air France – KLM ve Cerberus Capital Management adlı yatırım şirketiyle ortaklaşa hareket ettiğini belirtiyor.

Bu iddia gerçekleşirse, düşük maliyetli bir taşıyıcının, bir network taşıyıcı ile birlikte böyle bir işbirliğine imza attığı ilk örnek olacak. Ancak Air France – KLM’in bu iddiayı yalanladığını da hemen sözlerimize ekleyelim.

Alitalia için masadaki diğer tekliflerin sahipleri ise Alman devi Lufthansa ve Avrupa’daki bir diğer düşük maliyetli taşıyıcı Wizz Air.

2017 yılında Alitalia ile ilgilenenler arasında bulunan Ryanair ise teklifini geri çekmişti.

Alitalia bundan yaklaşık bir sene önce yeniden bir iflas sürecine girmişti.

Alitalia yönetiminin iflas yönünde görüş belirtmesinde, 2014 yılında şirketin %49 oranındaki bölümünü satın alarak büyük hissedar konumuna gelen Etihad Airways’in artık mâlî destek vermeyeceğini açıklamasının etkisi büyük olmuştu.

İtalyan kanunlarına göre hükûmet Alitalia yönetimine kayyım ataması yaparak şirketin yeniden yüzdürülmesi veya faaliyetlerine tamamen son vermesi yönünde çalışmalara başlamıştı.

Bu gelişmenin ardından yaklaşık on farklı kurum ve girişim, Alitalia için teklif vermişti.

Ancak İtalyan hükûmeti verilen teklifleri beğenmeyerek ve ülkedeki siyasî seçimleri de gerekçe göstererek, süreci yeniden başlatmıştı.

Son bir sene içerisinde Alitalia’nın operasyona devam edebilmesi için devlet tarafından 1 milyar USD civarında harcama yapıldığı kaydediliyor.

Neticede Alitalia için gelen tekliflerin önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde değerlendirilip bir sonuca bağlanacağı belirtiliyor.