THY Ekosistemi Büyümeye Devam Ediyor

Havayolu 101’de, Türk Hava Yolları (THY) ve iştirâki olan firmaların meydana getirdiği topluluğu ilk kez bir ekosistem şeklinde nitelendirdiğimizde, 2010 yılının Aralık ayındaydık.

2013 yılına gelindiğinde, THY Ekosistemi biraz daha genişlemiş; 13 iştirâk ve bir alt markadan oluşan bir dev haline dönüşmüştü.

Bir bölümü tamamen THY’ye ait olan bu şirketlerin diğer bir bölümü ise farklı oranlardaki ortaklıklar biçiminde kurulmuş durumda.

Yıllar içerisinde giderek büyüyen ve sektördeki ağırlığını artıran THY’nin gücü ile alanında uzman diğer şirketlerin işbirliği sonucunda doğan bu ortaklıklar yıllar içerisinde meyvelerini vermeye başlamıştı.

THY ve iştirakleri (Eylül 2017)

Bunlardan ilki; Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Assan Hanil ortaklığıyla kurulan Turkish Seats Industries (TSI) tarafından üretilen ve tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli uçak  koltuğu olmuştu.

THY Ekosistemi tarafından üretilen ikinci ürün ise, yine uçak içerisine yönelik bir başka ürün olan kabin mutfağıydı.

THY, THY Teknik ve TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri, 2014 yılında, tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli kabin için mutfağının (galley) üretimini gerçekleştirmişti.

TCI tarafından dün SunExpress’e yapılan yeni satış vesilesiyle, THY ekosistemine bir kez daha göz atalım istedik.

THY Ekosistemi

THY Ekosistemi günümüzde, 11 farklı şirket ve bir alt markadan (Anadolujet) oluşuyor.

Anadolujet’in ayrı bir şirket olarak konumlandırılmasına ilişkin çalışmalar da devam ediyor.

Ana firma THY A.O. ile birlikte 12 şirketin yer aldığı bu sistemde 50.000’den fazla kişi çalışıyor.

THY A.O. 24.000, TGS 10.000 ve THY Teknik 7.000 kişiyi bulan çalışan sayılarıyla, bu açıdan bu yapının en büyük firmaları.

İşe toplam ciro açısından baktığımızda ise, 10 milyar USD’yi aşan bir resimle karşılaşıyoruz.


Posted

in

Tags: