THY_TCI_galley_001

THY Ekosistemi Üretime Başladı

THY_TCI_galley_001Türk Hava Yolları (THY) ve iştirâki olan firmaları ilk kez bir ekosistem şeklinde nitelendiren, 2010 yılı Aralık ayında Havayolu 101 olmuştu.

2013 yılına gelindiğinde, THY Ekosistemi biraz daha genişlemiş; 13 iştirâk ve bir alt markadan oluşan bir dev haline dönüşmüştü.

Bir bölümü tamamen THY’ye ait olan bu şirketlerin diğer bir bölümü ise %50 ortaklıklar olarak kurulmuş durumda.

Yıllar içerisinde giderek büyüyen ve sektördeki ağırlığını artıran THY’nin gücü ile alanında uzman diğer şirketlerin işbirliği sonucunda doğan bu ortaklıklar artık meryvelerini vermeye başladı.

Bunlardan ilki; Türk Hava Yolları,  Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Assan Hanil ortaklığıyla kurulan Turkish Seats Industries (TSI) tarafından üretilen ve tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli uçak  koltuğu olmuştu.

THY Ekosistemi tarafından üretilen ikinci ürün ise, yine uçak içerisine yönelik.

Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş, tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli kabin için mutfağının (galley) üretimini gerçekleştirdi.

TCI’ın imâl ettiği yerli yapım kabin içi mutfağa sahip ilk uçak, geçtiğimiz hafta içerisinde THY tarafından Boeing firmasından teslim alındı.

THY_TCI_galley_004Yerli Üretim Galley

19 Mart 2014 tarihinde THY Teknik A.Ş.’nin VIP Hangar’ında gerçekleşen törenle TCI uçak mutfakları ile donatılmış ilk ticari uçağın teslimi kutlandı.

Uçak, Şubat ayının başında THY’ye teslim edilen bir Next-Generation (Yeni Nesil) 737-800.

THY, bu uçağın yanı sıra, yine bu yıl içerisinde TCI uçak mutfaklarıyla donatılmış dokuz uçağı daha teslim alacak.

Havacılık ve uzay sanayine yönelik ürünlerin tasarım, üretim ve sertifikasyonunu yapan ilk Türk menşeli havacılık ve uzay şirketi olan TCI, Türkiye’nin havacılık sektöründeki mevcut kabiliyetinin daha da gelişmesine yönelik zemini hazırlamış bulunuyor.

THY Ekosistemi_Haz_2013Boeing firması ise, kurulduğu gün itibarıyla TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş’ye uçak içi ürünler geliştirme konusunda bilfiil destek vermeye devam etmekte. Bu büyük girişim ile TCI, ticari uçak üretiminin hız kazandığı bu dönemde, küresel tedarik zincirine kapasite ve kabiliyette katkı sağlamış bulunuyor.

Kabin içi mutfaklar, depolama ve yiyecek servisinin ötesinde, havayolu şirketlerine verimlilik, iç tasarım ve konfor üzerinden müşteri deneyimini farklılaştırma olanağı da sunmakta.

Uçak içi tamamlayıcı unsurların farklı bir tedarikçisi daha olması, artan ticari uçak talebini karşılamak üzere küresel tedarik zincirinin kapasitesini artırırken, uçak müşterileri için daha çok seçenek ve esneklik sağlıyor.

Havayolu 101 olarak, yavaş yavaş bir dev haline gelmekte olan THY ailesini tebrik ediyor, uzun vadeli başarılar diliyoruz.