Körfez’deki Havayolları, İlave Vergiden Kurtuldu

ABD Başkanı Donald Trump tarafından son derece güçlü bir biçimde desteklenen vergi reformu tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da kabul edildi.

Vergi tasarısı bir çok farklı konuda değişiklik içeriyor.

Hatırlanacağı üzere bundan kısa bir süre önce, havacılıkla ilgili son derece dikkat çekici bir gelişme yaşanmıştı.

Vergi reformu tasarısına son anda eklenen bir maddeyle, Körfez merkezli havayolu şirketlerini adeta cezalandırmak hedeflenmişti.

Söz konusu kanun maddesi, yabancı havayolu şirketlerinin ABD varışlı ve çıkışlı uçuşlardan elde ettikleri gelirlerin vergiden muaf olmasını ortadan kaldırıyordu.

Ancak bu değişiklik, özellikle Körfez’deki havayollarını etkileyecek şekilde düzenlenmişti.

Buna göre; yabancı havayolu şirketinin ait olduğu ülkeye Amerikalı taşıyıcılar haftada iki defadan daha az sefer yapıyorsa ve o ülkenin, ABD ile bir gelir vergisi anlaşması bulunmuyorsa, bu kriterler dahilinde kalan havayolu şirketlerinin ABD’ye gelir vergisi ödemesi gerekecekti.

American_Delta_United_Emirates_Etihad_Qatar_US vs Gulf

Hatırlanacağı üzere, 2016 yılı başlarında United Airlines ve Delta Air Lines’ın Dubai hatlarını kapatmasıyla birlikte, bu bölgeye sefer yapan Amerikalı havayolu şirketi kalmamıştı. Aslında Amerikalı taşıyıcıların sefer yaptığı ülke sayısı nispeten az.

Bu yüzden, yukarıda belirttiğimiz kanun tasarısı maddesindeki ikinci kritere dikkat etmemiz gerekiyor. Yani ABD’nin, diğer devletlerle imzalamış olduğu gelir vergisi anlaşmaları.

Listeye baktığımızda gerçekten de, ABD ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar arasında bu yönde bir anlaşmanın bulunmadığını görüyoruz. Aynı şekilde, Suudi Arabistan da böyle bir anlaşma imzalamamış.

Dolayısıyla söz konusu değişikliğin gerçekleşmesi halinde özellikle Emirates, Etihad ve Qatar Airways ciddi bir biçimde etkilenecekti.

Körfez’deki Havayolları, İlave Vergiden Kurtuldu

Neyse ki korkulan olmadı ve yabancı havayolu şirketlerini olumsuz bir biçimde etkileyecek olan değişiklik maddesi Senato’da görüşülmesi aşamasında vergi reformu tasarısından çıkarıldı.

Körfez’deki taşıyıcılar böylelikle derin bir nefes aldı.

Zira teklifin o şekliyle yasalaşması halinde, Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in önümüzdeki on yıllık süre içerisinde 200 milyar USD ilave vergi ödemek gibi bir durumla karşı karşıya kalacağı hesaplanmaktaydı.

ABD Seyahat Birliği Başkan Yardımcısı Jonathan Grella yaptığı açıklamada, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Ancak, Amerikalı havayolu şirketleriyle Körfez’in üçlüsü Emirates, Etihad ve Qatar Airways arasındaki çekişmenin bitmeyeceği ve önümüzdeki dönemde yeni hamlelerle devam edeceği anlaşılıyor.