Körfez’e Uçuş Yapan Amerikalı Şirket Kalmayacak

United - Day in the life - Ramp Service EmployeeUnited Airlines, geçen hafta Çarşamba günü (9 Aralık 2015) yaptığı bir açıklama ile, Washington – Dubai hattını kapatacağını duyurdu.

United’ın bu çok ses getiren kararı, 2016 yılı Ocak ayının sonundan itibaren geçerli olacak.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Ekim ayında benzer bir açıklama Delta Air Lines tarafından yapılmış; 11 Şubat 2016 tarihinden itibaren Atlanta – Dubai hattının kapatılacağı kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Körfez’e Uçuş Yapan Amerikalı Şirket Kalmayacak

Böylece, önümüzdeki yılın Şubat ayı itibarıyla, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Körfez ülkeleri arasında direkt sefer yapan hiç bir Amerikalı taşıyıcı kalmamış oldu.

United’ın hamlesi, Washington – Dubai hattında havayolu ile seyahat edecek Amerikan devlet memurlarına ilişkin hizmet ihalesinin, JetBlue – Emirates ikilisine verilmesinin hemen ardından geldi.

Genel Hizmetler İdaresi adlı devlet kurumu tarafından 2016 yılı için yapılan sözleşme, yaklaşık 15.000 Amerikan devlet görevlisinin Washington ile Dubai arasında taşınmasını kapsıyor.

Mobile_lounge_Washington_Dulles_Airport_2010
Washington Dulles Havalimanı’nda halen kullanılmakta olan “Mobile Lounge” araçları

Özellikle Afganistan ve Orta Doğu’daki noktalarda görevli olan askerî memurlar bu hattı kullanıyor.

Söz konusu memurlar ABD içerisinde JetBlue ile Washington’a toplandıktan sonra seyahatlerinin geri kalan bölümünü Emirates ile gerçekleştirecek.

Bu yılın sonuna kadar söz konusu sözleşmenin yüklenicisi konumundaki United, Genel Hizmetler İdaresi’nin aldığı kararı resmen protesto ederken, işi, Washington – Dubai hattını kapatmaya kadar vardırdı.

Şirket, Dubai’ye seyahat etmek isteyen yolcularını, yakın iş ortakları olan Air Canada ve Lufthansa’ya yönlendiriyor.

Air Canada, 1 Kasım 2015 tarihinden bu yana, Toronto – Dubai hattında, Boeing 787 Dreamliner tipi uçaklarla direkt sefer düzenliyor.

Öte yandan Genel Hizmetler İdaresi ise, United’ın protestosuna karşılık olarak yaptığı açıklamada, söz konusu kararı alırken maliyetleri; dolayısıyla Amerikan halkının menfaatlerini göz önünde tuttuklarını vurguladı.

United’ın bu hamlesine karşı olarak Emirates yaptığı açıklamada, söz konusu hatta (IAD-DXB) 2012 yılının Eylül ayından beri hizmet verdiklerini ve o tarihten bu yana pazara arz ettikleri kapasite miktarında ciddi bir değişiklik olmadığının altını çizerek, United’ı “iki yüzlü” davranmakla itham etti.

JetBlue ve Emirates, 2012 yılının Nisan ayından bu yana Amerika ile Dubai arasındaki uçuşlarda codeshare anlaşması çerçevesinde işbirliği yapıyor.

Delta, Aşırı Kapasite Arz Edilmesini Sebep Göstermişti

American_Delta_United_Emirates_Etihad_Qatar_US vs GulfÖte yanda Delta ise, Atlanta – Dubai hattını kapatma kararına gerekçe olarak, ABD ile Dubai, Doha ve Abu Dabi arasındaki havayolu pazarına sunulan aşırı kapasiteyi göstermişti.

Delta, 2008 ile 2014 yılları arasında söz konusu pazara 11.000 koltuk/gün ilave kapasite sunulduğunu ve bunun %95 oranındaki bölümünün Emirates, Qatar Airways ve Etihad tarafından geldiğini belirtmişti.

Halen ABD ile Dubai arasında günde 14 direkt sefer yapılıyor ve bunun sadece iki tanesi Amerikalı şirketler tarafından icra ediliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, söz konusu iki seferin de iptaliyle, ABD ile Dubai, Doha ve Abu Dabi arasında sefer yapan hiç bir Amerikalı havayolu şirketi kalmayacak.

American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines’ın başını çektiği ve ABD’deki bazı işçi örgütlerinin de desteklediği Partnership for Open & Fair Skies adlı inisiyatif, Obama hükûmetinin Katar ve BAE ile olan Açık Semalar anlaşmasını gözden geçirmesi ve taraflar arasındaki görüşmeler devam ettiği müddetçe Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in ABD’de yeni hat açmasına izin verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Görünen o ki ABD yönetimi, yerel havayolu şirketleri ile Körfez’deki taşıyıcıların en önemli müşterileri arasında yer aldığı uçak ve motor üreticileri arasında kalmış durumda.

Bakalım dünyaca meşhur Amerikan pragmatizmi, bu konuda da devreye girecek mi?