jetBlue, Online Acentelerle Olan İlişkisini Sınırlandırıyor

jetblue self check-in kiosk“Tarlada 50 Kuruş, markette 5 TL”.

Ülkemizde bir sebzenin veya meyvenin, üretici ile son tüketici arasında geçirmiş olduğu yolculuğun basit bir özetidir bu cümle.

Üretici ile tüketici arasına giren “aracı” katmanının sayısı arttıkça, söz konusu ürünün fiyatı da kaçınılmaz bir biçimde yükselmekte.

Benzer bir durum havayolu sektöründe de geçerli.

Bundan 50 sene kadar önce teknolojik mecburiyetler sebebiyle doğmuş olan Genel Dağıtım Sistemleri (GDS), günümüzde havayolu şirketleriyle acente kanalı arasındaki bir aracı katman olarak sürekli bir biçimde tartışma konusu oluyor.

Dünya genelinde bu işin başını çeken havayolu şirketlerinden bir tanesi hiç şüphesiz ki Lufthansa.

GDS kanalı üzerinden yapılan rezervasyonlardan ilave ücret talep eden şirket, geçtiğimiz günlerde de blockchain teknolojisi kullanarak tamamen aracısız bir rezervasyon ortamı oluşturma yönünde ilk adımı atmıştı.

jetBlue, Online Acentelerle Olan İlişkisini Sınırlandırıyor

Aslına bakacak olursak, havayolu şirketleri, internetin ve e-ticaretin bu denli yaygınlaştığı bir dünyada, yolcularıyla aralarına hiç bir aracıyı sokmak istemiyor.

Sadece GDS’ler değil, online veya fizikî, bilet satış acenteleri de havayolu şirketlerinin hedefinde.

New York merkezli havayolu şirketi jetBlue, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamayla, bazı online acentelerle çalışmayı bıraktığını duyurdu.

Maliyetleri kısma programı çerçevesinde alınan karar, aralarında Vayama ve Kiwi’in de bulunduğu nispeten daha küçük hacimdeki 12 farklı online acenteyi kapsıyor. JetBlue, söz konusu online acentelere komisyon ödemekten kurtulurken, halen bu acenteleri kullanmakta olan yolcuların kendi web sitesine yöneleceğini umuyor.

Priceline, Travelocity ve Expedia gibi devler, jetBlue’nun bu hamlesinin şimdilik dışında kalıyor.

Bununla birlikte, jetBlue sözcüsü Morgan Johnston, elde edecekleri sonuca göre, gelecek dönemde online acentelerle olan ilişkilerini daha da sınırlandırabileceklerini belirtti.

Southwest, Ryanair ve easyJet gibi, her yıl on milyonlarca yolcuya hizmet veren havayolu şirketlerinin bilet satışlarının neredeyse tamamı kendi web siteleri ve çağrı merkezleri kanalıyla yapılıyor.

Gerçekten de özellikle internet teknolojisinin ulaşmış olduğu seviye ve küresel çaptaki yaygınlığı düşünüldüğünde, havayolu şirketleri ile acente kanalı ve yolcular arasına ilave bir katman konulması, hiç de mantıklı görünmüyor.