GE Aviation, 3D Yazıcılarla Uçak Motoru Parçaları Üretecek

GE Aviation, Prag’da kuracağı fabrikada 3D yazıcılarla uçak motor parçaları üretecek.

GE Aviation, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da 3D yazıcılarla üretilmiş parçaları barındıran dünyanın ilk turboprop motorunu üretecek bir fabrika kuruyor.

GE Havacılık’ın ABD’de bulunan ilk uçak motoru fabrikasının iki katı büyüklükte olacak olan fabrika bölgeye 500 kişilik bir istihdam sağlayacak.

Fabrikanın 2022 yılında açılması planlanıyor.

Cessna Denali

Yeni fabrikada üretilecek olan motor ilk olarak Cesna Denali (yukarıdaki fotoğraf), yani yeni nesil Business Aircraft olarak geçen modelde kullanılacak.

GE bu motorun geliştirilmesi için şimdiden 400 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.

Bu sayede 3D üretim tasarımcılara inanılmaz kolaylıklar sağlayacak ve 845 alt parçadan oluşan motor aksamları sadece 11 parçanın birleşimi ile oluşturulabilecek.

Motor yine yüzlerce parçadan oluşacak olsa da, 3D üretim yöntemi süreleri kısaltacak, yakıt tüketimini %20 oranında düşürecek, %10 civarında güç artışı sağlayacak ve motorun ağırlığını ciddi oranda azaltacak.

GE Advanced Turboprop

GE, üç yıldır bu motor üzerinde çalışıyordu.

Şirket, 3D yazıcılarla üretilmiş yakıt enjektörünü halihazırda diğer motorlarda ve gaz türbinlerinde kullanıyordu.

Yeni açılacak fabrikanın bu noktada Türkiye ile olacak bağlantısı da önemli.

Sebebi ise uçak motoru parçalarının 3D yazıcılar ile üretimine dair Türkiye’deki GE mühendislerinin de oldukça deneyime sahip olması.

Eskişehir’de yer alan TEI, GE ile birlikte bu konu üzerinde çalışıyor ve şimdiden birçok yolcu uçağında bulunan popüler jet motorlarının çeşitli parçaları Eskişehir’de bu yöntemle üretiliyor.

3D yazıcılarla yapılan üretim karmaşık geometrik şekillerin ve parçaların bir kez tasarlandıktan sonra kusursuz bir şekilde üretimine izin veriyor.

Dolayısı ile bu yöntem geleceğin üretim yöntemi olmak için en iddialı metotlardan biri.


Posted

in

,