Iran Air – Airbus Anlaşması Kesinleşti

A350-900 ve A330-900neo

Az önce yapılan açıklama ile, Iran Air ve Airbus arasındaki uçak siparişi anlaşmasının kesinleştiği resmen duyuruldu.

Böylece, içerisinde bulunduğumuz 2016 yılının Ocak ayında Paris’te imzalanan niyet anlaşması ile başlayan meşakkatli süreç, mutlu sonla bitmiş oldu.

Iran Air CEO’su Farhad Parvaresh ve Airbus CEO’su Fabrice Bregier tarafından imzalanan anlaşma çerçevesinde Iran Air, Airbus’tan tam 100 adet yeni uçak satın alacak.

Uçakların 46 adedi A320, 38 adedi A330 ve 16 adedi A350 ailesinden olacak.

Sene başındaki niyet anlaşmasında yer alan A380’lerin ise, kesin sipariş içerisinde yer almadığı görülüyor.

Bu tarihi siparişin ilk teslimatlarının ise, 2017 yılı başından itibaren yapılması hedefleniyor.

Iran Air için hazırlanan ilk A321, geçtiğimiz günlerde Airbus’ın Hamburg’taki tesislerinde görüntülenmişti.

Hatırlanacağı üzere bundan on gün kadar önce de İran ile Boeing arasında mutabakata varılmış ve taraflar 80 adetlik bir siparişin (50 adet Boeing 737 MAX-8 ve 30 adet Boeing 777) altına imza atmıştı.

Neticede baktığımızda, hem İran, hem de bölgemizin sivil havacılık sektöründe yeni bir dönemin başladığını ve 2020’li yıllarda bölgemizdeki mevcut oyuncuların arasına bir yenisinin ekleneceğini söyleyebiliriz.

Ve hatta sadece havacılık değil, uluslararası siyaset açısından da yeni bir sahnenin kurulduğunu söylemek, çok da yanlış olmayacaktır.

İran’ın Uçak Satın Alma Hikâyesi

Airbus-Infographic-Iran-order-Jan16

İran tarafından verilen Airbus siparişi (Ocak 2016)

Kısaca hatırlamak gerekirse; İran ilk olarak 2015 yılı içerisinde Rus Sukhoi firması ile Superjet 100 tipi uçak için anlaşmaya varmıştı.

2016 yılının başında ise İran, 118 adetlik büyük bir Airbus siparişi vermişti.

Bu sipariş dahilindeki ilk sekiz adetlik teslimatın A320 ve A330 tipi uçaklardan oluşması ve 2016 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyordu.

Bunu, 40 adetlik ATR siparişi izlemişti. ATR firması, bir Fransa – İtalya ortak girişimi.

Akabinde, uçakların teknik bakım ihtiyacına yönelik olarak İran ile Lufthansa Technikarasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Air France, yıllar sonra Tahran uçuşlarını yeniden başlatırken, British Airways de Eylül ayının başında İran pazarına geri dönüş yapmıştı.

Tüm bunlar olurken İran Sivil Havacılık Kurumu, Kanadalı muhattapları nezdinde resmî başvuruda bulunarak, bu iki ülke arasındaki sivil uçuşların başlaması için talebini iletmişti.

Haziran ayında, Boeing ile İran anlaşmaya varmış ve İran, Boeing’ten, 4 adet Boeing 747-8, 15 adet Boeing 777-9, 15 adet Boeing 777-300ER, 6 adet Boeing 737NG ve 40 adet Boeing 737 MAX alımı yapmaya karar vermişti.

Buna ilave olarak kiralama yöntemiyle 29 adet Boeing 737NG alınacak ve böylece satın alınacak uçak sayısı 109 adet olacaktı.

Boeing siparişini takip eden günlerde ise İran, Japon Mitsubishi Heavy Industries firması ile 20 adet bölgesel jet alımı için anlaşmaya varmıştı. Satın alınacak bu uçakların, Aseman Airlines tarafından İran iç hatlarında kullanılması planlanıyordu.

En son aşamada ise, İran pazarına hızlı bir giriş yapmayı hedefleyen Brezilyalı üretici Embraer, yolcu uçaklarını İranlı havayolu şirketlerine tanıtmak amacıyla ülkeyi ziyaret etmişti.


Posted

in

,

Comments

2 responses to “Iran Air – Airbus Anlaşması Kesinleşti”