Embraer, İran’ı Ziyaret Etti

Son bir sene içerisinde Rus Sukhoi, Avrupalı Airbus ve ATR, Amerikalı Boeing ve Japon Mitsubishi firmaları ile uçak alımı konusunda el sıkışan İran’ı son olarak, Brezilyalı Embraer firması ziyaret etti.

2016 yılı başlarında Birleşmiş Milletler ambargosunun kaldırılmasından sonra yolcu uçağı üreticileri için cazip bir pazar haline gelen İran, Brezilyalı bölgesel uçak üreticisi Embraer’in de radarına girdi.

Hatırlanacağı üzere İran bu yılın başlarında, nispeten daha küçük gövdeli bölgesel uçaklar üreten ATR şirketinden 40 adet ATR 72-600 siparişi vermişti.

Embraer E190, İran'da tanıtım uçuşu yaptı. (Eylül 2016)
Embraer E190, İran’da tanıtım uçuşu yaptı. (Eylül 2016)

İran pazarına hızlı bir giriş yapmayı hedefleyen Embraer, yolcu uçaklarını İranlı havayolu şirketlerine tanıtmak amacıyla tura çıktı.

Tanıtım turuna katılanlar arasında Embraer Başkan Yardımcısı Arjan Meijer, Embraer Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Müdürü Stephan Hannemann, Embraer’in havayollarından sorumlu müdürü Nico Martiniello gibi isimler yer aldı.

Embraer yöneticileri, İran’da bölgesel uçuşlar yapmayı amaçlayan havayolları ve Iran Air’in üst düzey yetkililerine bir dizi sunum yaptı.

Azeri AZAL şirketinin filosunda bulunan Embraer E190 tipi uçak demo uçuşu için Tahran’a getirildi.

Yolcu kapasitesi 98-118 arasında değişen, 3.334 km menzilli Embraer 190’ın tanıtım uçuşuna İran Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi ve İran Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Ali Abedzadeh katıldı.

İç hat ve bölgesel uçuşlar için küçük gövdeli uçaklara ihtiyaç duyan İran pazarında Embraer’in yanı sıra, ATR ve Japon Mitsubishi şirketleri de rekabet ediyor.

İran’ın Uçak Satın Alma Hikâyesi

Kısaca hatırlamak gerekirse; İran geçtiğimiz yıl ilk olarak Rus Sukhoi firması ile Superjet 100 tipi uçak için anlaşmaya varılmıştı.

2016 yılının başında ise İran, 118 adetlik büyük bir Airbus siparişi vermişti.

Bu sipariş dahilindeki ilk sekiz adetlik teslimatın A320 ve A330 tipi uçaklardan oluşması ve 2016 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Bunu, 40 adetlik ATR siparişi izlemişti.

Akabinde, uçakların teknik bakım ihtiyacına yönelik olarak İran ile Lufthansa Technik arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Air France, yıllar sonra Tahran uçuşlarını yeniden başlatırken, British Airways de önümüzdeki Ramazan ayının ardından İran pazarına döneceğini duyurmuştu.

Bu arada İran Sivil Havacılık Kurumu, Kanadalı muhatapları nezdinde resmî başvuruda bulunarak, bu iki ülke arasındaki sivil uçuşların başlaması için talebini iletmişti.

En son olarak ise, Boeing ile İran anlaşmaya varmış ve İran, Boeing’den, 4 adet Boeing 747-8, 15 adet Boeing 777-9, 15 adet Boeing 777-300ER, 6 adet Boeing 737NG ve 40 adet Boeing 737 MAX alımı yapmaya karar vermişti.

Buna ilave olarak kiralama yöntemiyle 29 adet Boeing 737NG alınacak ve böylece satın alınacak uçak sayısı 109 adet olacak.

Boeing siparişini takip eden günlerde ise İran, Japon Mitsubishi Heavy Industries firması ile 20 adet bölgesel jet alımı için anlaşmaya varmıştı.

Satın alınacak uçaklar, Aseman Airlines tarafından İran iç hatlarında kullanılması planlanıyor.


Posted

in

,

Tags:

Comments

2 responses to “Embraer, İran’ı Ziyaret Etti”