Emirates_Dublin_Auckland_Airbus A380

Ucuz Petrol, Emirates’in Gelirini Azalttı

Emirates_Dublin_Auckland_Airbus A380
Emirates’e ait dört Airbus A380 aynı anda Auckland Havalimanı’nda görülmekte. (Mart 2016)

Havayolu sektörünün lider şirketlerinden Emirates, düşük seviyelerde seyreden petrol fiyatlarının sebep olduğu çelişkiyle karşı karşıya.

Hatırlanacağı üzere, 2014 yılının ikinci yarısında hızla gerileyen petrol fiyatları, 2015 yılının Ocak ayına gelindiğinde ortalama fiyat 47 USD civarına kadar gerilemişti.

2015 yılının Ağustos ayına kadar 55-65 USD aralığında salınan petrol, 2016 yılının ilk günlerinde son 12 yılın en düşük seviyelerine; 30 USD mertebesine kadar inmişti.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüş, Körfez’deki havayolu şirketleri için adeta iki yanı keskin kılıç haline geldi.

Zira bu bölgedeki şirketler, bir yandan düşen maliyetler sayesinde rekor kârlara ulaşırken, diğer yandan da artan rekabet sebebiyle bilet fiyatlarını düşürmek ve bunun sonucunda da gelir kaybıyla yüzleşmek durumunda kaldılar.

Bunun yanı sıra, özellikle Emirates’in yolcu portföyünde önemli bir yere sahip bulunan ve gelirleri temel olarak petrole bağlı olan First ve Business Class yolcularının uçak biletine eskisi kadar kolay para harcamaması da, gelir kaybında etkili olan bir diğer etken.

2015-16 mâlî yılında 2 milyar USD net kâr elde eden Emirates’in cirosu, son 10 yıl içerisinde ilk kez düşüş kaydetti.

Yıllık ciro 26,2 milyar USD seviyesinden, %3,3 oranında kayıpla, 25,3 milyar USD’ye geriledi.

Aynı dönemde şirketin First ve Business Class doluluk oranında ise yıllık bazda 3,2 puan kayıp yaşandı.

Oysa Emirates’in esas faaliyet kârına baktığımızda, %36 oranında bir artışla 1,9 milyar USD’den 2,5 milyar USD seviyesine çok ciddi bir artış olduğunu görüyoruz.

Emirates’ten “Premium Economy” Hamlesi

Sir Tim Clark media conference on Why the Big 3 U.S legacy carriers are wrongGelinen bu durum, Emirates yönetimini farklı bir takım girişimleri araştırmaya mecbur bıraktı.

Business Class ile Economy Class arasında konumlandırılan ve sektörde genel olarak “Premium Economy Class” olarak adlandırılan ara sınıfa yakın zamana dek karşı olan şirket yönetimi, bu konuda çalışmalara başladığını duyurudu.

Emirates Başkanı Tim Clark bu ayın başında yaptığı bir açıklamada, “Premium Economy Class sayesinde daha fazla bilet fiyatı esnekliğine sahip olabileceklerini ve böylece, düşen petrol fiyatları sonrasında Körfez bölgesinde meydana gelen paradigma değişimine daha kolay adapte olabileceklerini” belirtti.

Bu proje hayata geçerse, Emirates, Körfez’deki üç önemli havayolu şirketi arasında Premium Economy Class uygulamasını başlatan ilk şirket olacak.

Şu an için Qatar Airways ve Etihad Airways’in bu yönde bir niyetleri bulunmuyor.

Bölgedeki üç şirketin filosundaki uçakların kabinleri genel olarak Economy, Business ve First Class şeklinde ayrılmış durumda.

Öte yandan; Premium Economy uygulamasının en önde gelen riski, mevcut Business Class gelirlerini aşağıya çekmesi.

Cannibalization olarak adlandırılan bu tehlikeye karşı şirketlerin, Premium Economy Class ile ilgili pazarlama ve gelir yönetimi faaliyetlerini son derece dikkatli bir biçimde yönetmesi gerekiyor.

Havayolu Şirketleri Sevinsin mi, Üzülsün mü?

petrol_pompasiBilindiği üzere, havayolu şirketlerinin bir numaralı maliyet kalemi akaryakıt giderleri.

En basit şekilde düşünürsek, havayolu şirketlerinin akaryakıt fiyatlarının gidişatından memnun olmaları gerektiği sonucuna varabiliriz.

Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşte, başta Çin olmak üzere küresel ekonomilerde yaşanmakta olan durgunluk önemli rol oynuyor.

Bu durum, yine küresel ölçekte faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin yolcu sayısını olumsuz yönde etkileyebilir.

Tüm dünya piyasalarını etkisi altına alan satış dalgasının devam etmesi halinde, hava trafiğinde ciddi düşüşler yaşanması kaçınılmaz hale gelebilir.

Bu noktada temennimiz, çok kolay görünmese de, petrol fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmadan ekonomilerin ve uluslararası ticaretin yeniden toparlanma sürecine girmesi yönünde.

Comments

5 responses to “Ucuz Petrol, Emirates’in Gelirini Azalttı”