Iris_göz_scanner

Dubai Havalimanı, Pasaport Kontrolünde İris Tarama Teknolojisi Kullanacak

Dubai Airport_e-gate_passport
Dubai Airport – e-Gate

Havayolu seyahat zincirinin en önemli halkalarından bir tanesi olan havalimanlarındaki süreçleri kolaylaştırıp hızlandırarak, yolcu konforunu artırmaya yönelik teknolojik yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor.

Dünyanın önde gelen hub’larından Dubai Havalimanı da, en son teknoloji ürünlerine yatırım yapan işletmelerden bir tanesi.

“Giden” yolcular için, check-in işleminin yanı sıra pasaport kontrolünü de tamamen “temassız” hale getirmeye çalışan Dubai Havalimanı, 2016 yılı içerisinde bu projenin ilk adımını tamamlamayı hedefliyor.

Projenin ikinci adımında ise pasaport kontrolü, “varan” yolcular için de temassız hale getirilecek.

Hatta, Emirates ile seyahat eden yolcular pasaport kontrollerini, Dubai Havalimanı’na varmadan önce; uçak içerisinde de gerçekleştirebilecek.

Bu amaçla, erken yolcu bilgisi (advanced passenger information), biometri ve iris tarama (IRIS on the move – IOM) teknolojisi bir araya getirilerek, hem giden hem de varan yolcular için pürüzsüz bir havalimanı deneyimi sağlanması hedefleniyor.

Dubai Havalimanı’ndaki Akıllı Kapılar

Öte yandan şu anda Dubai Havalimanı’nda yer alan ve pasaport kontrolü amacıyla yolcuların kendileri tarafından kullanılabilen “akıllı kapılar”, Emaratech adlı firma tarafından geliştirilmiş durumda. Dubai Havalimanı’nda şu anda 125 adet akıllı kapı bulunuyor.

Temassız pasaport kontrolü sürecinde kullanılması düşünülen IOM teknolojisi de, yine bu firma tarafından entegre edilecek.

Akıllı kapılarda yer alan özel kameralar, buradan geçiş yapan ve sisteme önceden kaydını yaptırmış olan yolcuların yüz ve gözlerinin biyolojik özelliklerini, sistemde yer alan bilgilerle kıyaslayarak geçişe izin veriyor ya da reddediyor.

Sadece 20 saniye süren bu işlem sayesinde, dakikada üç yolcu pasaport kontrolünü tamamlayabiliyor.

Akıllı kapılardan şu an için, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının yanı sıra, bu ülkede ikâmet eden yabancılar da faydalanabiliyor.