London_City_Airport_Zwart

Londra City Havalimanı Satılıyor

London_City_Airport_Zwart
Londra City Havalimanı

British Airways, CityJet ve Flybe, London City Havalimanı’ndaki (LCY) olası hisse devrinden sonra havayollarına uygulanan fiyat tarifelerinin yükselmesi durumunda, buradan yaptıkları uçuşları durdurabileceklerini açıkladı.

Hatırlanacağı gibi 2015 yılında, LCY’nin sırasıyla %75 ve %25 oranında hissedarları konumunda bulunan Global Infrastructure Partners ve Oaktree Capital, LCY’deki hisselerini satma kararı almışlardı.

Satış işleminin 2 milyar Pound civarında olacağının tahmin ediliyor olması, LCY’deki koltuk arzının yaklaşık %70’ini sağlayan bu üç havayolunu şimdiden tedirgin etmiş durumda.

Zira havalimanının 2015 yılı EBITDA değeri olan 71.5 Milyon Pound’un yaklaşık 27 katı büyüklüğündeki böylesi bir satış işlemi rakamını makul kılacak tek yolun, havalimanı tarifesindeki ücretlerin artırılması olduğuna inanmaktalar.

Bu konuda şu ana kadar kaygılarını en sert biçimde dile getiren kurum ise British Airways.

British Airways’i de bünyesinde barından IAG (International Airlines Group) CEO’su Willie Walsh konuyla ilgili yaptığı açıklamada, havalimanına biçilen çok yüksek fiyat etiketinden endişeli olduklarını ve LCY’yi böylesi “aptalca” bir fiyata satın alan grubun bu parayı havalimanı ücret tarifesi fiyatlarını yükseltmeden nasıl çıkaracaklarını anlayamadıklarını belirterek, eğer böyle bir şey olması durumunda da LCY’de yer almayacaklarını ifade etti.

London City Airport_get closer_ad_july_2013_001
Londra City Havalimanı – reklam

Willie Walsh’e göre BA’in LCY’deki kâr marjı halihazırda zaten çok düşük seviyede bulunuyor. Havalimanına yolcu başına 19 Pound ödeyen BA için LCY, Heathrow’dan sonra Londra’daki en pahalı ikinci havalimanı.

Walsh, LCY’nin Londra’daki Canary Wharf gibi merkezi iş bölgelerine yakın olması gibi avantajlarının bulunduğunu ancak havalimanı tarifesindeki yüksek ücretlerden dolayı bu avantajdan havayollarının yeterince faydalanılamadığını vurguladı.

Walsh bu yüzden, havalimanının da söz konusu yüksek satış bedelini makul kılabilmesi için ücretlerini daha fazla artırmasına müsaade edilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Willie Walsh ayrıca, havalimanının genişlemeye elverişli olmaması sebebiyle perakende gelirlerininin artırılamayacağını; bu yüzden bu denli yüksek bir satış bedeli gerçekleştiğinde havayollarına yansıtılan ücretlerin yükseltileceğini düşündüklerini aktardı.

Walsh’ın bu ifadelerine karşılık havalimanı otoritesinden ya da GIP’den henüz bir açıklama gelmiş değil.

2015 yılında GIP, satış işlemi için beş grubun teklif verme niyeti olduğunu duyurmuştu. Bu gruplar aşağıdaki gibidir:

  • Cheung Kong Infrastructure Holdings
  • Atlantia
  • AIMCo, OMERS, Ontario Teachers’ Pension Plan ve Wren House
  • Macquarie Infrastructure and Real Assets
  • Allianz & Borealis Infrastructure JV

GIP ilgili satış sürecinin yönetimi için, Credit Suisse kurumunu görevlendirdi.

Henüz resmi olarak açıklanmasa da LCY’nin, 2015 yılında %19 oranında bir artışla 4.3 milyon yolcu ağırladığı tahmin ediliyor.

Londra’nın doğusunda yer alan havalimanı 1,500 metre uzunluğunda tek bir piste sahip ve çoğunlukla iş amaçlı seyahat eden yolculara ve özet jetlere hizmet vermekte.

GIP grubu LCY’deki mevcut hisselerini 2006 yılında İrlanda’lı işadamı Dermot Desmond’dan 750 milyon Pound karşılığı satın almıştı.

GIP ayrıca 2009 yılında, İngiltere’nin en yoğun ikinci havalimanı olan Gatwick Havalimanı’nın (IATA Code: LGW) %42 hissesini 1.5 Milyar Pound karşılığında, 2012 yılında ise Edinburgh Havalimanı’nın (IATA Code: EDI) %100 hissesini ise 800 Milyon Pound karşılığında satın almıştı.

BA’in bu açıklamalarının ve tavrının havalimanın satış sürecine ve satış bedeline nasıl etki edeceğini ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

Ekleme:

Yazımızın yayınlanmasından hemen sonra, Londra City Havalimanı CEO’su Declan Collier tarafından yapılan açıklamaya göre, AIMCo, OMERS, Ontario Teachers’ Pension Plan ve Wren House’tan oluşan altyapı yatırım konsorsiyumu, bu küçük ama önemli havalimanının yeni sahibi oldu.


Posted

in