KLM_android_smart_phone_app_AMS-CDG

KLM, Biniş Kartlarını Facebook Messenger ile Gönderecek

Facebook MessengerSosyal medya ortamlarının kullanımında sektör lideri olan KLM, bir başka yeniliğe daha imza atmaya hazırlanıyor.

2014 yılı içerisinde Facebook ve Twitter üzerinden bilet ödemesi yapılmasına imkân vermeye başlayan KLM bu kez, Facebook Messenger üzerinden çalışacak bir uygulamanın peşinde.

Bu yılın sonunda yolcuların beğenisine sunulması hedeflenen yeni uygulama ile birlikte, Facebook Messenger üzerinden rezervasyon teyidi (booking confirmation) ve biniş kartı (boarding pass) aktarımı mümkün hale gelecek.

İlerleyen dönemde bu iletişim kanalı üzerinden sunduğu hizmetleri çeşitlendirmeyi amaçlayan KLM böylece, Facebook Messenger’ı kullanan ilk havayolu şirketi ünvanını da kazanmış olacak.

KLM’in bu hamlesi, Messenger’ı ticarî açıdan geliştirmeyi hedefleyen Facebook ile de uyumlu görünüyor.

KLM_android_smart_phone_appKLM ve Dijital Dünya

KLM’in dijital dünyada yapmış olduğu girişimler hız kesmeden devam ediyor.

Bundan bir kaç gün önce Air France KLM ve dünyanın en büyük b2b platformlarından olan Alibaba.com arasında bir stratejik işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

Bu anlaşma çerçevesinde, Air France KLM biletleri, Alibaba’nın seyahat portalı olan Alitrip üzerinden satılmaya başlanacak.

Air France KLM böylece, Asyalı havayolu şirketleri dışında Alitrip platformu üzerinden bilet satmaya başlayan ilk taşıyıcı olmuştu.

Çinli yolcular biletlerini, Alitrip üzerinde önümüzdeki Aralık ayında hizmete girecek Air France KLM “web dükkânından” satın alabilecek.

Öte yanda; geçtiğimiz aylarda, KLM Sosyal Medya Müdürü Karlijn Vogel-Meijer, yaptığı bir açıklamada, sosyal medya stratejilerini üç temel nokta üzerine bina ettiklerini söylüyordu:

Müşteri hizmeti, saygınlık ve ticaret.

Vogel-Meijer, ilk iki unsuru başarıyla yerine getirdiklerinde, ticarî başarının da kendiliğinden geldiğini belirtiyor. KLM’in sosyal medya kanalları üzerinden ilave geliri, yılda 25 milyon USD’ye ulaşmış durumda.

KLM, hem müşteri memnuniyeti hem de pazarlama ve satış faaliyetleri açısından son derece önemli olan sosyal medya kanallarına önümüzdeki dönemde de yatırım yapmaya devam edecek.

Twitter, Facebook, KaoKaoTalk (Kore), Vkontakte (Rusya) ve WeChat (Çin) gibi geniş kullanımlı kanalların yanı sıra, halen deneme aşamasında olmakla birlikte, Whatsup gibi alternatif iletişim biçimleri de, KLM’in ileriye dönük sosyal medya planları arasında yer alıyor.