Alitalia_brand_marka_2015

Alitalia, Marka Kimliğini Yeniledi

Alitalia_brand_marka_2015Bundan neredeyse tam bir yıl önce, Haziran ayında, İtalya’nın kadim bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Alitalia‘nın %49’luk bölümü, Körfez’in en genç ama en aktif oyuncusu Etihad Airways tarafından satın alınmıştı.

Etihad Airways bununla da kalmamış; geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde, Alitalia’nın 4,6 milyon üyesi bulunan sık uçan yolcu programı MilleMiglia markasının sahibi konumundaki Alitalia Loyalty firmasının %75’i, 112,5 milyon Euro karşılığında, Etihad’ın bir alt firması olan Global Loyalty Company bünyesine geçmişti.

Etihad – Alitalia işbirliğinin ilk meyvesi, Expo Milano 2015 için yapılan ortak “livery” çalışmasıydı.prog

“Yeni” Alitalia’ya yönelik çalışmalar ondan sonra da tüm hızıyla devam etti.

Alitalia_brand_marka_2015_003Geçtiğimiz hafta içerisinde özellikle sosyal medya ortamında başlatılan bir kampanyanın ardından, Alitalia’nın yeni marka kimliği kamuoyu ile paylaşıldı.

Şirketin yeni marka kimliğinin tanıtımı ilk aşamada, en fazla göz önünde olan unsurla, uçakların boyamasıyla gerçekleştirildi.

Bu amaçla, Etihad Airways’ten Alitalia filosuna katılan bir Airbus A330 tipi uçağa, 17. yüzyılın ünlü İtalyan ressamlarından Artemisia Gentileschinin adı verildi.

Alitalia_brand_marka_2015Yeni tasarımda; Alitalia yazısının uçak pencerelerinin altına alındığı, İtalyan bayrağını yansıtan ve kırmızı – beyaz – yeşil renklerinden oluşan kuyruktaki “A” harfinin aşağıya kadar uzatıldığı, uçağın karnına ve kanatların üzerine Alitalia yazısının yerleştirildiği görülüyor.

Yeni marka kimliğini üzerinden taşıyan uçak ilk seferini geçtiğimiz 5 Haziran günü, Milano ile Abu Dabi arasında icra etti.

Ancak Alitalia’nın içerisinden geçtiği süreci basit bir marka kimliği yenilemesinin ötesinde, bir “marka vaadi” şeklinde değerlendirmek gerekiyor.

Bunu, 1.500 şirket çalışanı ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin katılımıyla gerçekleştirilen tanıtımdan anlamak mümkün.

Alitalia_brand_marka_2015_006Alitalia, filosundaki tüm uçakların içlerini yenilemek üzere iki sene sürecek ve 350 milyon Euro’ya mâl olacak bir program başlattı.

Dünyaca ünlü İtalyan stili çizgilerin başrolde olacağı yeni kabin içi tasarımdaki Business Class koltukların, lüks spor otomobilleri andırdığını söylemek mümkün.

Economy Class koltukları da bu değişimden nasibini alıyor.

Uçuş sırasında sunulan ikram hizmetine ilişkin konsept de baştan aşağıya yenilenmiş durumda. Burada özellikle Etihad Airways’ten esintiler bulmak mümkün.

Örnek vermek gerekirse, Alitalia’nın Business Class yolcuları da tıpkı Etihad Airways’te olduğu gibi yemeklerini, uçuşun herhangi bir aşamasında (Dine Anytime) yiyebilecek.

Alitalia’nın uçak içi eğlence sistemi de elden geçiyor. İlk aşamada film ve müzik içerikleri zenginleştirilirken, uzun menzilli hatlarda kullanılan uçaklarda internet bağlantısı sunulmaya başlanacak.

Alitalia_brand_marka_2015_mealAlitalia CEO’su Silvano Cassano yaptığı açıklamada, yeni konsept çerçevesinde sunulacak hizmetin eskiye nispeten çok daha iyi olmasının yanı sıra basit ve anlaşılır bir kimliğe bürüneceğini belirtti.

Bu çerçevede şu sıralarda, 1.000 civarında Alitalia kabin memuru, Etihad Airways’in Abu Dabi’deki merkezinde yoğun bir hizmet kalitesi eğitiminden geçiyor. Sene sonuna kadar 3.000 kabin memuru daha aynı eğitimi alacak.

Alitalia’nın bir “İtalyan markası” olduğu ve öyle kalması gerektiği gerçeğine hassasiyetle riayet edilen sürecin operasyonel yansımaları da olacak.

Özellikle uzun menzilli pazarda şirketin uzun yıllardan sonra ciddi bir hamle yapması bekleniyor.

2015 yılı içerisinde Pekin, Seul ve Şanghay; 2016’da Mexico City ve Santiago Chile uçuşları başlatılacak. 2018 yılında ise San Francisco hattının açılması planlanıyor.

Alitalia_brand_marka_2015_004


Posted

in