Retail inMotion_Vector

LSG Sky Chefs – Retail inMotion İşbirliği Neler Getirecek?

Retail inMotion_VectorGeçtiğimiz yılın Nisan ayında; elli dört farklı ülkede 300’den fazla havayolu şirketine hizmet vererek yılda 2,5 milyar Euro ciroya ulaşan, dünyanın en büyük ikram (catering) firması LSG Sky Chefs ve uçak içi ikram satışı konusunda teknolojik ve lojistik çözümler sunan Retail inMotion firmasının işbirliğine gideceği açıklanmıştı.

Ticarî havayolu sektörü için perakende iş çözümleri sunan Retail inMotion, uçuş esnasında yapılan yiyecek-içecek satışları konusunda da sektörün lider firmalarından bir tanesi. Şirket işin sadece teknolojik bölümüyle ilgilenmiyor. Havayolu şirketinin bu yönde bir talebi olursa, uçuş esnasında satılacak ürünlerin tedariği noktasında Retail inMotion devreye girebiliyor.

Yapılan bu iş birliği ile LSG ve Retail inMotion, perakende işletme seçenekleri açısından uçtan uca (end to end) çözümler sunar hale geldi. Bu sayede, uçak içi ikram satışı gelirlerinin en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.

Bir yanda sektöründe dünya lideri konumundaki LSG, diğer tarafta yine faaliyet gösterdiği alanda bilgi teknolojileri lideri olan Retail inMotion, havayolu sektöründe her geçen gün genişleyen ikram satışı pazarına güçlü bir ürün sunmayı planlıyor.

Bu amaçla, “inflight ERP” şeklinde tanımlanan Vector adlı yazılım kullanılacak. Yolcuların beğenisine sunulan ürünlerin tedariğinden, uçakta yapılan satışların raporlanmasına ve kabin ekiplerinin performansının ölçümüne kadarki tüm süreçler, Vector üzerinden takip edilecek.

Retail inMotion_Vector_handheld deviceÖzellikle Retail inMotion tarafından tüm süreci kapsayan bir biçimde çözüm sunuluyor oluşu, havayolu şirketlerinin işini bir hayli kolaylaştıracağa benziyor.

Ülkemizde özellikle Pegasus tarafından disiplinli bir biçimde uygulanan uçak içi ikram satışının, önümüzdeki yıllarda diğer düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından da benimseneceğini düşünüyoruz.

Hatırlanacağı üzere, Pegasus’un geçen yıl içerisinde gerçekleştirilen halka arzı öncesinde yatırımcılarla paylaşılan izahnâmede, şirketin 2012 yılı içerisinde Pegasus Café‘den (yiyecek-içecek satışı) elde ettiği gelirin 28,5 milyon TL olduğu bilgisi yer alıyordu.

Bu rakamın 2013 yılı içerisinde 30 milyon TL’yi aşmış olabileceğini tahmin etmek güç değil.

Netice olarak bakıldığında, uçak içi ikram hizmetinin yanı sıra uçak içi malzeme ve lojistik, danışmanlık ve özel yolcu salonu işletimi gibi konularda daha etkin bir rol oynamaya çalışan LSG Sky Chefs, Retail inMotion ile yapmış olduğu iş birliği ile, işin teknolojik boyutuna da el atmış oluyor.

Bakalım önümüzdeki yıllar, bu iş birliğini nereye taşıyacak?