BA MSN 0095 Rollout Paint

IAG, 2013 Yılını Kârlı Kapattı

BA MSN 0095 Rollout Paint2010 yılında Iberia ve British Airways’in bir araya gelişiyle kurulan ve faaliyetlerine resmî olarak 1 Ocak 2011 tarihinde başlayan International Airlines Group (IAG), 2013 yılını kârlı bir biçimde kapatmayı başardı.

Geçen yılın Nisan ayı içerisinde IAG bünyesine katılan düşük maliyetli taşıyıcı Vueling‘in de bunda katkısı oldu.

Toplam ciro bakımından Avrupa’nın üçüncü, dünyanın ise altıncı büyük havayolu grubu haline gelen IAG, 435 adetlik filosuyla, 230 farklı noktaya sefer düzenliyor.

Grup yılda yaklaşık 70 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.

2012 yılında 613 milyon Euro esas faaliyet zararı bulunan IAG, 2013 yılında ise 527 milyon Euro gibi bir hayli iyi bir seviyede kâr etmeyi başardı.

Grubun toplam cirosu 18,5 milyar Euro, “istisnaî kalemler” hariç esas faaliyet kârı ise 770 milyon Euro mertebesinde gerçekleşti.

IAG’nin 2013 yılı net kârı ise 147 milyon Euro oldu. 2012 yılında bu rakam, 696 milyon Euro zarar şeklindeydi.

Bir önceki yıla nispeten böylesine iyi bir sonuca ulaşılmasındaki en önemli etken, British Airways’in ortaya koymuş olduğu sıra dışı performans.

Zira Iberia, önceki yıllarda olduğu gibi, 2013 yılını da zararla kapatırken, 166 milyon Euro tutarında esas faaliyet zararı etti.

Vueling, gruba dahil olduğu Nisan ayından sene sonuna kadar geçen dönemde 168 milyon Euro faaliyet kârı elde etti. Yıllık sonuç ise 137 milyon Euro düzeyinde.

Öte yanda British Airways, 651 milyon Pound’luk (yaklaşık 799 milyon Euro) faaliyet kârı ile adeta göz kamaştırıyor.

Şirketin bu sıra dışı performansındaki en önemli unsurun, 2012 yılında bmi’ın satın alınmasıyla beraber hak kazanılan Londra Heathrow slotları olduğu vurgulanıyor. Bu satın alma sayesinde British Airways’in Heathrow’daki slot sayısı yaklaşık %25 oranında artmıştı.

Filoya son bir yıl içerisinde dahil olan Airbus A380 ve Boeing 787 Dreamliner tipi uçakların da, yolcu nezdinde pozitif bir algı oluşturduğunu belirtmemiz gerekiyor.

IAG’nin 2015 yılı için öngördüğü esas faaliyet kârı hedefinin 1,8 milyar Euro olduğunu ayrıca ilave edelim.

Vueling_Airbus A320IAG’nin grup olarak tespit ettiği stratejik hedefler ise şu şekilde sıralanıyor:

1- IAG’nin uçuş yaptığı büyük kentlerde pazar liderliği,

2- Atlantik pazarında liderlik,

3- Avrupa-Asya arasındaki kritik pazarlarda daha güçlü konuma gelmek,

4- Avrupa-Afrika arasındaki hatlardaki pazar payını artırmak,

5- Avrupa içi seferlerde daha kârlı hale gelebilmek ve,

6- Tüm faaliyet alanlarında, maliyet yapısını rekabetçi bir seviyeye çekmek.

British Airways liderliğindeki IAG, yeniden yapılanma ve kârlı bir biçimde faaliyet gösterme yönündeki hareketine istikrarlı bir biçimde devam ediyor.

Bakalım önümüzdeki yıllarda, Avrupa’daki rakipleri Air France – KLM ve Lufthansa Group’a nispeten durumları nasıl olacak?


Posted

in

Comments

One response to “IAG, 2013 Yılını Kârlı Kapattı”