Alitalia A330-200 wing

Alitalia Bir Kez Daha İflasın Eşiğinde

Alitalia A330-200 wingAlitalia’nın durumu, Havayolu 101’in ilk yıllarında üzerine bir hayli eğildiğimiz bir konuydu.

Yılların Alitalia’sı, türlü sıkıntılardan yakasını bir türlü kurtaramıyordu.

2007 yılında, mâlî güçlük içerisinde bulunan şirketin %40 oranındaki hissesi için ilk aşamada üç firma teklifte bulunmuştu:

Rusya’dan Aeroflot, İtalyan’ın ilk özel havayolu şirketi Air One ve Texas Pacific Group.

Alitalia’nın sıkıntılı hâlinin en önemli sebeplerinden bir tanesi, son derece kuvvetli ve uzlaşılması zor olan sendikaydı.

Süreç devam ederken İtalya’da yapılan genel seçimler sonucunda iktidara gelen Silvio Berlusconi, Alitalia’nın satışını rafa kaldırınca, iş adeta arap saçına dönmüştü.

Bir ara Air France’ın da ilgilendiği Alitalia’nın günlük zararı, 2 milyon Euro mertebesine kadar yükselmişti.

Ve neticede hiç bir alıcı ile anlaşamayan yeni İtalyan hükûmeti, 2008 yılı Ağustos ayı biterken Alitalia’nın resmen iflas etmesi gerçeğiyle yüzleşmiş; ortaya halledilmesi gereken çok büyük bir mesele çıkmıştı.

Şirketi düze çıkarma girişimleri yeniden başlamış ve İtalya’nın bölgesel havayolu şirketi Air One ile Alitalia’nın birleştirildiği ve Air France’ın küçük ortak olarak (%25) yer aldığı bir çözüme gidilerek, 12 Ocak 2009 tarihinde yeni bir başlangıç yapmıştı.

İş öyle bir boyuta gelmişti ki, Alitalia’nın kurtarılma süreci, dünya kamuoyunda Wikileaks olarak bilinen ABD dışişleri bakanlığı yazışmalarına dahi yansımıştı.

Alitalia Bir Kez Daha iflasın Esiginde

Yeni Alitalia, bir süre umutla yoluna devam ettikten sonra, eski hastalıklar yeniden nüksetmeye başladı.

Şirketin verimsiz uçuş operasyonu, genel olarak Avrupa Birliği, özel olarak ise İtalya’nın içerisine yuvarlandığı ekonomik zorluklarla birleşince, tarih yeniden tekerrür etmeye başladı.

Ve günümüz itibarıyla gelinen noktada Alitalia, bir kez daha İtalyan hükûmetinin desteğine muhtaç duruma düşmüş durumda.

Ciddi bir nakit sıkıntısı yaşayan şirkete, sermaye artışı yoluyla nefes alma imkânı sağlanması planlanıyor.

Bu çerçevede, Alitalia’nın hissedarlarından biri olan, devlete ait posta şirketi ‘Poste Italiane‘ tarafından da maddî destek verilmesi gündemde.

Alitalia’nın acilen 500 milyon Euro nakit paraya ihtiyacı bulunuyor.

Zira firmanın en önemli akaryakıt tedarikçisi olan Eni, bir kurtarma planının onaylanmaması halinde, bu hafta sonundan itibaren Alitalia’ya yaptığı tedariği keseceğini açıkladı.

Bu yüzden, halen Alitalia’nın en büyük hissedarı konumunda bulunan Air France’ın da sermaye artırımına “evet” demesi gerekiyor.

Hükûmet ayrıca, Alitalia’da radikal strateji değişimine gidilmesinde ısrarcı.

Şirketin yönetim kurulu bugün acilen, strateji değişikliği ve muhtemel kurtarma planını görüşmek için toplanıyor.

İşin en acıklı tarafı, İtalyanların, 2008 yılında Alitalia’nın tamamını almaya niyetlenen ama Berlusconi hükûmeti tarafından engellenen Air France’ın kapısını çalıyor oluşu.

Air France’tan bekledikleri sadece sermaye artışına katılması değil, şirketin çoğunluğunu satın alması.

Kendisi de çok parlak günler geçirmeyen Air France’ın bu teklife ne kadar sıcak bakacağı ve 2002 yılından bu yana hiç kâr edemeyen bir havayolu şirketine yeni bir yatırım yapmayacağı merak konusu.

Önümüzdeki günlerde, havayolu sektöründe bir devin daha tarih olup olmayacağına hep birlikte şahitlik edeceğiz.


Posted

in

,

Comments

One response to “Alitalia Bir Kez Daha İflasın Eşiğinde”

  1. hacar Avatar
    hacar

    10 ekim 2013 tarihinde geçtiğimiz mayıs ayinda ödediğim uçak biletimin ücreti kredi kartimdan tekrar kesildi. Uçuştan 4 ay sonra tekrar bilet ucretinin kesilmesinin mantigi ihtiyac duydukları nakit acigini mi kapamak? Benim durumumda olanlar var mi? Boyle birsey görmedim..