US_Airways_Airbus_A350-800

US Airways – American Airlines Birleşmesi Kapıda

US_Airways_FactSheet_Apr_2012US Airways’in, Chapter 11 kapsamındaki American Airlines ile ilgilendiği haberi, ABD’deki ticarî havayolu sektöründe son 4-5 yıldır yaşanan konsolidasyon sürecinin artık son aşamaya geldiğinin bir göstergesi.

Özellikle 11 Eylül sonrası dönemde zor günler geçiren Amerikalı havayolu şirketleri için birleşme ve satın alma seçenekleri sürekli masadaydı.

2005 yılında America West’in, US Airways tarafından satın alınmasıyla başlayan konsolidasyon süreci, 2008 yılında Delta Air Lines ile Northwest’in birleşmesiyle devam etmişti.

2010 yılında resmen duyurulan United Airlines+Continental evliliğinin ardından 2012 yılına geldiğimiz bu kez bir başka dev işbirliğinin adımları atılmakta.

2005 yılında yakın dönem birleşmelerinin ilk fişeğini ateşleyen US Airways, kendisinden her bakımdan çok daha büyük olan American Airlines’ı bünyesine katmak için çalışmalara başladı.

Hem de böylesi büyük şirket birleşmelerinin önündeki en önemli engel olan sendikaların desteğini alarak.

American Airlines yönetimi, yeniden yapılanma planı çerçevesinde toplam 14.200 kişinin işine son verileceğini açıklamıştı.

US Airways tarafından hazırlanan ve ilk aşamada American Airlines personelinin sendikalarıyla paylaşılan plana göre, muhtemel bir birleşme halinde işten çıkarılacak personel sayısının 8.000 ile sınırlanacağı taahhüt edildi.

Bu birleşme haberinin en ilgi çekici yanı, iki şirketin yönetimleri arasında henüz resmî bir teklif alış-verişinde bulunulmuş olunmaması.

Hatta American Airlines tarafı, iflas koruması sürecini tek başlarına ve başarıyla atlatmak istediklerini özellikle vurgulayarak, şu aşamada herhangi bir birleşme planları olmadığını belirtti.

Fakat yönetim karşı olsa da, büyük hissedarların ikna edilmesi halinde, böylesi bir işbirliğinin yolu açılmış olacaktır.

Bu noktada, şirketin bu yılın ilk çeyreğinde 1.7 milyar USD zarar ettiğini hatırlamakta fayda var.

Şu aşamadaki haberler ışığında tabii olarak akıllara şu soru geliyor.

US Airways, bir hostile takeover mı gerçekleştirecek, yoksa American Airlines’ın beyaz şövalyesi mi olacak?

Comments

One response to “US Airways – American Airlines Birleşmesi Kapıda”