Avrupa - Çin

Çinli Şirketler Karbon Emisyonu Sistemi’ne Katılmayacak mı?

1 Ocak 2012 tarihinde resmen başlayacak ve Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisindeki herhangi bir havaalanına iniş yapacak tüm havayolu şirketlerini kapsayacak olan karbon emisyonu sistemine karşı tepkiler devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Çin Hava Ulaştırma Birliği Genel Sekreteri Wei Zhenzhong tarafından yapılan bir açıklama akıllara, acaba “Çinli Şirketler Karbon Emisyonu Sistemi’ne Katılmayacak mı?” sorusunu getirdi.

Zhenzhong yaptığı açıklamada gayet sarih bir biçimde Çinli şirketleri, AB ile bu konuda herhangi bir şekilde iş birliği yapmaktan kaçınmaya davet etti.

Zhenzhong ayrıca, Çinli şirketlerin AB’nin ilgili makamlarına karbon emisyonu izleme planlarını sunmamalarını ve konuyla ilgili hiç bir müzakereye girişmemelerini de talep etti.

AB’nin bu konuda ısrarcı olması durumunda, Çin devletinin misillemede bulunması gerektiği de yine Çin Hava Ulaştırma Birliği Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamanın can alıcı noktalarından bir diğeri.

Karbon emisyonu sisteminin Çinli havayolu şirketlerine maliyetinin ilk yıl için 126 milyon USD olacağı ve bu rakamın 2020 yılına kadar üç katından fazla artış göstereceği tahmin ediliyor.

AB’nin, karbon emisyonu sistemine tüm havayolu şirketlerini dahil etme girişimi, dünya genelindeki bir çok devlet tarafından “tek taraflı”, “korumacı” ve 1944 Şikago Konvansiyonu, Kyoto Protokolü ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olarak nitelendiriliyor.

Bazı havayolu şirketlerinin karbon emisyonu sistemi konusunda AB’nin taleplerini yerine getirmemesi gibi bir durumda ne olacağı ise büyük merak konusu.

Acaba AB, Çinli havayolu şirketlerinin uçuşlarını yasaklamak veya onlara para cezası kesmek gibi bir şeye cesaret edebilir mi?

Bekleyelim, görelim.