2012

2012’ye Yönelik Tahminler Kötüleşiyor

Üyesi olan 240 farklı havayolu şirketinin dünya havayolu trafiğinin %84’ünü taşıdığı IATA, sektöre yönelik kâr/zarar tahminlerini revize etmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda 2012’de havayolu sektörünün 4,9 milyar USD civarında kâr edeceğini tahmin eden IATA, bu rakamı 3,5 milyar USD olarak değiştirdi.

IATA, sektörün bu yılı 6,9 milyar USD kârla kapatacağını ön görüyor.

2012
2012

Örgütün dikkat çekmeye çalıştığı asıl tehlike ise, şu sıralarda tüm haber bültenlerinin gündeminde olan Avrupa Euro bölgesi borç krizi.

IATA, Avrupalı hükümetlerin çözüm konusunda anlaşamaması ve muhtemel bir bankacılık krizi durumunda, bölge fark etmeksizin, tüm havayolu sektörünün büyük yara alacağını öne sürüyor.

Dünya genelindeki yolcu artışının duracağı ve taşınan kargo miktarının %5’e yakın oranda gerilemesinin söz konusu olacağı böyle bir durumda sektörün 2012 yılında 8 milyar USD’nin üzerinde zarar edebileceği konuşuluyor.

Küresel ekonominin şu an içinde bulunduğu şartlarda bizi en fazla şaşırtan şey, petrol fiyatlarının yüksek seyrinin devam ediyor oluşu.

2008 yılının Temmuz ayında 147 USD ile tarihi zirve yapan petrol fiyatı, takip eden aylarda patlak veren küresel mâli krizle birlikte hızlı bir düşüşe geçmiş ve aynı yılın Aralık ayında 35 USD’yi görmüştü.

Şu an ise, yeni bir küresel ekonomik kriz gündemde bu kadar yer alırken, petrol fiyatları istikrarlı bir biçimde 100 USD’nin üzerinde tutunmaya devam ediyor.

Petrol fiyatının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda havayolu sektörünün bir durgunluğa girmesi, IATA’nın tahminlerinden de vahim sonuçları beraberinde getirebilir.

Umarım, yanılırım…


Posted

in