TWA Flight Center (2011)

Tarihî TWA Uçuş Merkezi’nde Bir Gezinti

New York – JFK Havalimanı’nın belki de en ünlü terminali, 5 numaralı TWA Uçuş Merkezi‘dir.

Bu mekan, Fin asıllı Amerikalı ünlü mimar Eero Saarinen tarafından tasarlanarak 1962 yılında hizmete girmişti.

Havayolu seyahatinin daha ziyade zenginlere ve seçkinlere hitap ettiği o dönemlerin belki de zirve noktası olan TWA Uçuş Merkezi, kanatlarını açmış bir kuşa öykünen sıra dışı mimarisiyle gerçekten göz alıyor.

TWA Flight Center (2011)
TWA Flight Center (2011)

TWA’in 2001 yılında göklere veda etmesinin ardından uzunca bir süre atıl vaziyette kalan bu ünlü ve sıra dışı terminal, JFK merkezli olarak başarılı bir uçuş operasyonu sürdüren JetBlue’nun ihtiyaçları doğrultusunda yenilenerek 22 Ekim 2008 tarihinde yeniden hizmete girmişti.

Daha doğrusunu söylemek gerekirse, Terminal 5’in olduğu bölüme yapılan ek bina JetBlue için hizmet vermeye başlarken, Saarinen tarafından tasarlanmış olan ön kısım 2001 yılından bu yana kapalı halde kalmaya devam ediyor.

ABD’de millî tarihî mekanlar listesine alınan TWA Uçuş Merkezi’ndeki restorasyon çalışmaları halen sürmekte.

Open House New York tarafından Ekim ayında düzenlenen bir organizasyonla dört buçuk saatliğine meraklıların ziyaretine açılan merkez, aradan geçen bunca yıla rağmen sıra dışı olma özelliğini korumakta.

Jaunted tarafından hazırlanan haberden anladığım kadarıyla, her ne kadar JetBlue’nun bu yönde bir talebi olsa da TWA Uçuş Merkezi’nin yolcuların kullanımına yeniden açılması pek düşünülmüyor.

İşte merkezin geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen etkinlik esnasında çekilen fotoğrafları:

TWA Uçuş Merkezi