formuller

Havayolu Sektörünü Zorlu Bir 4. Çeyrek Bekliyor

Ticarî havayolu sektörü için beklenmedik bir biçimde çalkantılı cereyan etmekte olan 2011 yılı, şirketlerin mâlî performanslarını derinden etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

29 Temmuz’daki yazımızda değindiğimiz ikinci çeyrek sonuçları, sektörün gidişatını göstermesi açısından bir hayli çarpıcıydı. O sonuçlara son günlerde Malaysia Airlines (MAS) ve Air New Zealand da (ANZ) eklendi.

Yüksek akaryakıt fiyatından şikayet eden MAS, bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 180 milyon USD mertebesinde zarar etti. Şirketin toplam geliri %8 oranında artarken, akaryakıt giderinin artış oranı %41’i buldu.

Yapılan tahminlere göre yılın ikinci yarısında da MAS’ın kâra geçmesi beklenmiyor.

Dünyanın bir diğer ucundaki ANZ’de de benzer sıkıntılar göze çarpıyor.

Bir yandan akaryakıt fiyatının yüksekliği, diğer taraftan da Avustralasya bölgesini etkileyen deprem ve yanardağ faaliyetleri ANZ’nin mâlî performansını bir hayli menfî yönde etkilemiş durumda.

Şirketin kârı çok daha yüksek olabilecekken, söz konusu etkenler sebebiyle yıllık kâr ancak 67 milyon USD seviyesine ulaşabildi. ANZ’nin özellikle uzun menzilli hatlarında zorluk yaşadığı ve hat başına haftalık 1 milyon NZD zarar ettiği gelen bilgiler arasında.

Tüm bu gelişmelerin çerçevesinde ABD’li havayolu şirketlerinin yılın dördüncü çeyreğinde %0.5 oranında kapasite azaltacağı haberini aldık. ABD’li şirketlerin ne denli büyük olduğu düşünüldüğünde, yarım puanlık bir değişikliğin ne manaya geldiği rahatça anlaşılabilir.

Ticarî havayolu sektörünü gerçekten de zorlu bir dördüncü çeyrek bekliyor. Bakalım şirketler gelişi belli olan bu güç döneme nasıl bir hazırlık yapmış olacaklar?


Posted

in