Havayolu Sektöründe E-Ticaret Oranları

Airline Business ve SITA’nın sponsorluğunda bu yıl 13.’sü yapılan BT Trendleri araştırmasının sonuçları açıklandı.

Katılan havayolu şirketlerinin beyanlarına göre şekillenen sonuçlara göre, 2014 yılına gelindiğinde, havayolu şirketlerinin %90’ı, cep telefonu üzerinden satış yapar olacak.

Zaten günümüzde, sektördeki şirketlerin %91’i, mobil hizmet (bilet satış, check-in gibi) alanlarına yatırım yapıyor.

Yine 2014’te, şirketlerin %69’u, sosyal medya ağları üzerinden bilet satışı yapabilir hale gelmeyi planlıyor.

Halihazırda, ankete katılan şirketlerin %16’sı bu yeni satış kanalını aktif biçimde kullanıyor. Bu yılın sonuna kadar bu kanalı açmayı planlayanların oranı ise %23.

SITA’nın anketindeki dikkatleri en fazla çeken şey, havayolu şirketlerinin dağıtım kanallarını aracıların (acente) elinden alarak, kendi idarelerine geçirme yolunda attıkları adımlar oluyor.

2014’te uçak biletlerinin %58’i, web sitesi ağırlıklı olmak üzere, doğrudan satış kanallarından satılacak. Bu oran şu anda %34 mertebesinde.

Bir satış kanalı olarak düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından uzunca bir süredir %95-99’luk oranlarda kullanılan e-ticaret (web sitesi) unsuru, artık sektör genelinde hakimiyeti ele geçirmiş olacak.

Böylece şirketler öncelikle üç önemli noktada bunun faydasını görecek:

  1. Dolaylı satış kanallarının şirketlere yüklediği ve %10’lar civarında olan dağıtım maliyetleri ortadan kalkacak,
  2. Yolcu ile havayolu şirketi arasında doğrudan iletişim sağlanacak ve müşteri sadakati artırılacak. Acente kanalının müşteriyi, farklı şirketlere yönlendirme riski sıfırlanacak.
  3. Şirketlerin mahallî ofislerindeki satış baskısı hafifletilerek, asıl işleri olan pazarlama faaliyetlerine ilave personel istihdam etmek zorunda kalmadan daha fazla vakit ayırmalarının önü açılacak.

E-Ticaret işini, sosyal medya kanalıyla birleştirerek etkin şekilde kullanan havayolu şirketlerinin, bir önceki yazımızda değindiğimiz Y Nesli’nin rüzgârını da arkasına alarak, bu konuda zayıf kalan şirketlere kıyasla hem maliyet tasarrufu hem de CRM noktalarında büyük bir avantaj sağlayacakları daha bugünden görülüyor; 2014’ü beklemeye bile gerek yok. 🙂


Posted

in