Avrupa Ortak Hava Sahası

Avrupa Ortak Hava Sahasında Yeni Bir Adım

Çok uzun yıllardır konuşulan ve bir takım çalışmalar yapılan Avrupa Ortak Hava Sahası konusunda geçtiğimiz hafta bir adım daha atıldı.

Avrupa’daki yedi devlet, millî hava sahalarını birleştirmek yani tek elden idare edilir hale getirmek için bir anlaşma imzaladı.

Avusturya, Çekya, Macaristan, Slovakya, Slovenya, Hırvatistan ve Bosna Hersek, hava sahalarının idaresini iyileştirmek amacıyla bir araya gelme kararı aldılar.

Avrupa Ortak Hava Sahası
Avrupa Ortak Hava Sahası

Bir yandan maliyetlerin azaltılıp, diğer yandan da idarî bürokrasi sebebiyle yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesinin hedeflendiği bu birliktelik, Avrupa’nın dördüncü ortak hava sahası bloğunu oluşturacak.

Uzun zamandır kaplumbağa hızıyla ilerleyen Avrupa ortak hava sahası çalışmaları, özellikle geçen seneki yanardağ krizi sonrası yeniden hareketlenmiş ve hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz Aralık ayında imzalanan bir anlaşma ile Fransa, Almanya, İsviçre, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda, hava sahaları üzerindeki trafik kontrol sisteminin tek elden yürütülmesi yönünde işbirliğine gitmişti.

Kül krizi döneminde yaşanan sıkıntılar sebebiyle, hem havayolu sektörü hem de uçamayan yolcular sebebiyle diğer sektörler büyük zarar etmişti.

Önümüzdeki aylarda benzer iş birliği anlaşmalarının Avrupalı diğer devletler arasında da gerçekleştirilmesi kaçınılmaz olarak görünüyor.