Rapid Rewards vs TrueBlue

Rapid Rewards – Trueblue Karşılaştırması

Ocak ayındaki bir yazımda, Southwest Airlines’ın sık uçan yolcu programı olan Rapid Rewards’ta yapılan kural değişikliklerini ele almıştım.

1 Mart 2011 tarihinden itibaren geçerli hale gelen söz konusu kural değişiklikleriyle, Southwest yolcularının karşısına, eskisine nazaran daha esnek ve daha cömert bir sadakat programıyla çıkıyordu.

Yeni programı öncekinden ayıran en önemli özellik ise, yolcuların kazanacağı puanların uçulan mesafeye göre değil, ödedikleri bilet ücretine göre olmasıydı.

Rapid Rewards vs TrueBlue
Rapid Rewards vs TrueBlue

Bu noktada, ABD’deki genç ve dinamik havayolu şirketlerinin başında gelen JetBlue’nun sık uçan yolcu programı TrueBlue ile Southwest’in Rapid Rewards’unu kısaca mukayese etmekte fayda var.

1- Puan Kazanma:

– TrueBlue: Bilete ödenen her bir Dolar için 3 puan kazanılıyor. Bilet, JetBlue’nun web sitesinden satın alındıysa, Dolar başına kazanılan puan 6’ya yükseliyor.

– Rapid Rewards: Bilete ödenen her bir Dolar için 6, 10 ve 12 olmak üzere üç farklı seviyede puan kazanılıyor. Bilet ücreti yükseldikçe, kazanılan puan katlanarak artıyor.

2- Program Ortakları:

Rapid Rewards’un program ortağı sayısı TrueBlue’ya göre çok daha fazla. Ayrıca Rapid Rewards’ta, program ortakları üzerinden puan kazanmak daha kolay.

3- Otomobil Kiralama:

Trublue’nun bu konudaki tek ortağı Hertz. Rapid Rewards’ta ise Hertz’in yanı sıra Alamo, Avis, Budget, Dollar ve Thrifty adlı şirketler de programa dahil. Rapid Rewards’ta tüm otomobil kiralamaları 600 puanken (100 Dolar’lık bir biletle kazanılacak puan miktarına denk), TrueBlue’da oto kiralama bedeli 50 ile 300 puan arasında değişiyor. (9-50 Dolar aralığındaki biletlerle bu puanları kazanmak mümkün)

4- Otel:

Burada da Rapid Rewrds’un önde olduğu görülüyor. TrueBlue sadece Hilton HHonors adlı otelle iş birliği yaparken, Rapid Rewards’ta seçenekler Best Western, Choice, HHonors, Hyatt, La Quinta, Marriott, Starwood, Wyndham ve the Venetian şeklinde.

5- Kredi Kartı:

Her iki program da birer kredi kartı sunuyor. Özellikleri üç aşağı beş yukarı aynı.

6- Puan Harcama:

Sık uçan yolcu programlarının en kritik noktası kazanılan puanların nasıl harcanacağıdır. Havayolu şirketlerinin kullandıkları gelir yönetimi sistemleri, aynı anda aynı uçakta farklı bir çok bilet ücreti ile seyahat eden yolcuların bulunmasına yol açıyor. Dolayısıyla bir sadakat programından kazanılan puanların maddi değerini ölçmek o kadar kolay olmuyor. Ama yapılan basit araştırmalara göre Rapid Rewards’ta bir puan, 0,83 – 1,67 Cent aralığındayken, TrueBlue’da bu aralık 0,95 – 1,35 Cent şeklinde.

7- Puan Satın Alma:

Her iki programda da üyelerin puan satın alarak hedefledikleri puan seviyelerine ulaşmaları mümkün.

Neticede bakıldığında, TrueBlue ile  düşük ücretlerde puan biriktirmek daha kolayken, Rapid Rewards nispeten daha yüksek bilet ücreti ödeyen yolculara hitap ediyor. Puan harcama hususunda da trueBlue önde görünüyor. Kazanılan puanların Dolar bazındaki karşılığı nispeten daha dar bir aralıkta bulunuyor.

Program ortaklarının sayısı ve çeşitliliği açısından da Rapid Rewards öne çıkıyor. İş amaçlı seyahat eden yolcuların bilet başına ödedikleri paranın fazla olduğunu düşünülürse, yukarıda da belirttiğimiz üzere Rapid Rewards ile puan biriktirmek çok daha kolay olabilir.