Delta - Tokyo Merkezli Uçuş Ağı (2011)

Japonya Depremi En Fazla Delta’yı Etkiledi

11 Mart 2011 tarihinde Japonya’da meydana gelen deprem ve akabinde oluşan tsunami ile nükleer santral arızasının, “küresel” kimliğe sahip havayolu sektörünü etkilememesi düşünülemezdi.

Özellikle Fukuşima nükleer santralinden yayılan radyasyon, gerek turistik ve gerekse iş ziyaretleri yapacak olan kişilerin Japonya’dan, en azından şimdilik, uzak durmasına yol açıyor.

Bir çok havayolu şirketi Japonya seferlerinde mecburen kısıntıya gidiyor.

Bunların arasında bir şirket var ki bir yanardağ patlaması ve ardından yaşananların, havayolu sektörü üzerinde nasıl bir etki yapabileceği hususunda adeta bir vaka çalışması niteliğinde.

Delta - Tokyo Merkezli Uçuş Ağı (2011)
Delta – Tokyo Merkezli Uçuş Ağı (2011)

Delta Air Lines’tan yapılan açıklamaya göre, şirketin Japonya hatlarında önümüzdeki Mayıs ayına kadar arz edilen kapasitede %15-20 arasında kısıntı yapılıyor.

Delta’nın sadece Tokyo pazarından elde ettiği yıllık gelir 2 milyar Dolar.

Yapılmak zorunda kalınan kapasite kısıtlaması sebebiyle yıl sonuna kadar 250 ila 400 milyon Dolar arasında gelir kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor.

İnanılması çok güç rakamlar.

Tek bir hattan yılda 2 milyar Dolar gelir elde etmek de neyin nesi?

Bunun cevabı yukarıdaki uçuş haritasında gizli.

Delta.com’dan aldığım bu haritaya göre Tokyo, Delta’nın Güneydoğu Asya seferleri için bölgesel bir hub olarak kullanılıyor.

Şirket, söz konusu bölgenin en önde gelen turistik ve finansal merkezlerinin de aralarında olduğu tam 13 noktaya Tokyo üzerinden sefer düzenliyor.

Böylece tek bir nokta üzerinden yılda 2 milyar Dolar’ın nasıl kazanıldığı da ortaya çıkmış oluyor.

Son olarak; Tokyo’nun New York, San Francisco, Los Angeles gibi ABD içindeki 10 noktadan beslendiğini de eklemekte fayda var.