orbitz

Orbitz’in Dördüncü Çeyrek Zararı

2009 yılının dördüncü çeyreğini 18 milyon USD net zararla kapatmış olan Orbitz’in 2010 yılının aynı dönemindeki zararı dört katından fazlaya çıkarak 78 milyon USD’ye ulaştı.

Bu konuyla ilgili olarak Orbitz’ten yapılan açıklamada, bu durumun sebebi olarak American Airlines ile yaşanan anlaşmazlık ve Kayak’tan gelen trafik miktarındaki düşüş gösterildi.

Kayak konusunu bir kenara bırakırsak, American Airlines ile Orbitz arasında geçtiğimiz Aralık ayında patlak veren tartışmanın, Orbitz’i bir hayli etkilediği görülüyor.

orbitz
American Airlines – Orbitz

O tartışmayı hatırlamamız gerekirse, American Airlines, kendisiyle çalışmaya devam etmek isteyen online seyahat acentelerinin, “direct connect” adlı sistemi kullanmalarını istemiş, buna razı olmayan Orbitz ile olan anlaşmasını da feshetmişti.

Orbitz’in 2010 yılındaki net kârının %5’i, American Airlines ile olan işbirliği kapsamındaki bilet satışı, otel ve otomobil kiralama ile diğer hizmetlerden gelmiş durumda.

Bu açıdan bakıldığında American Airlines, Orbitz için çok önemli. Ancak Aralık ayının son günlerinde meydana gelen bu olayı, tüm çeyrekteki zarara teşmil etmek ne kadar doğru olur, bilemiyorum.

Bu anlaşmazlığın asıl etkisi, Orbitz’in 2011 birinci çeyrek sonuçlarına yansıyacaktır. Şirketten yapılan açıklamada, American Airlines’ın ayrılmasıyla birlikte oluşan eksikliğin ancak yarısının telafi edilebildiği belirtiliyor.

Son bir not; Orbitz ve Expedia’nın en önemli rakiplerinden Priceline, “direct connect” teknolojisinin kullanılması hususunda American Airlines ile anlaştı.

AA’nın web sitesine girdiğinizde ilk sıradaki haberin, “Orbitz, Expedia ve Hotwire’da Artık Bilet Satmıyoruz” mealinde olması da işin cabası.