google

Google, Online Seyahat Sektörünü Ele mi Geçirecek?

Online seyahat sektörü için geçtiğimiz yıl içerisindeki en önemli gelişmelerinden bir tanesi ve hatta belki de en önemlisi, Google’ın ITA’i 700 milyon Dolarlık bir meblağ karşılığında satın almak istediğini açıklamasıydı.

Expedia, Kayak ve Travelport gibi online seyahat işinin en önde gelen firmalarıyla yarışan Google, ITA’e en yüksek fiyatı teklif ederek ipi göğüslemişti.

Tabii bu gelişmenin hemen ardından şikayetler yükselmeye başlamış ve Google’ın “arama” işindeki büyüklüğüne dikkat çekilerek, muhtemel bir Google-ITA birleşmesinin rekabet açısından menfî sonuçlara yol açacağı iddia edilmişti.

google
Google – ITA

ABD’deki şirket birleşmelerindeki tek söz sahibi konumundaki Adalet Bakanlığı, bu işbirliği hakkında Google’dan ilave bilgiler istemişti.

Kanuna göre bu bilgiler geldikten sonra Adalet Bakanlığı’nın 30 gün içerisinde bir karar vererek bu satın almaya evet ya da hayır demesi gerekiyor.

Google geçtiğimiz günlerde bakanlığın talep ettiği ilave bilgileri de sağlayarak, 30 günlük sürenin biteceği tarihi beklemeye koyuldu.

Gelen bilgilere göre Adalet Bakanlığı, “online seyahat arama” pazarındaki rekabetin azalacağı hususunda ciddi endişelere sahip.

Bu da Google’ın ITA’i satın alma girişiminin akamete uğrayacağı yönündeki görüşün ağır basmasında yol açıyor.

Google’ın ITA’i satın alma niyetinin ardında yatan en önemli motivin, şirketin klasik arama sonuçlarından elde ettiği gelirin özellikle ABD’de doyum noktasına ulaşması ve yıllık gelir artışının düşük oranlarda, stabil bir seviyede seyreder hale gelmesi olarak gösteriliyor.

ITA’i satın alarak seyahat sektörüne güçlü ve emin bir adım atabilme fırsatını yakalayacak olan Google’ın bu sayede farklı bir gelir kapısını açacağı iddia ediliyor.

Google’ın kendine ait bir fiyatlama motoru ile seyahat sektörüne girecek olması mevcut oyuncuları o kadar endişelendirmiş durumda ki, bu şirketler ortaklaşa hazırladıkları “Fair Search” adlı web sitesinde ısrarla böyle bir gelişmenin pazardaki rekabeti geriye götüreceğini vurguluyorlar.

Yıllık 25 milyar Dolar’ı bulan seyahat sektöründeki bu çekişme yakın gelecekte sona erecek gibi görünmüyor.