Air New Zealand_skycouch

Air New Zealand’ın Yeni Koltukları

Kuvvetle muhtemel, dünkü haberler arasında havayolu şirketi yöneticilerinin dikkatini en fazla çeken, Lufthansa tarafından kullanılmaya başlanacağı söylenen çok hafif koltuklardı.

Mevcutlarına nispeten %30 oranında daha hafif olacak bu yeni koltuklar sadece 11 kg ağırlığında.

Böylece bir Boeing 737′de ortalama 300 Kg’lık avantaj sağlanacak.

Tabii yeni koltukların tasarımı sayesinde kabin içine bir sıra daha koltuk sığabileceği de gelen haberler arasında. Böylece uçak başına koltuk maliyetinin düşeceği aşikâr.

Ama yolculara ne faydası var ki bunun? Hangi yolcu oturduğu koltuğun hafif olup olmadığıyla ilgilenir?

Air New Zealand_skycouch
Air New Zealand – Skycouch

Koltuk konusunda yolcuları asıl ilgilendiren adımı sene başında Air New Zealand atmış ve yeni sipariş ettiği uçaklarda kullanacağı koltukları tanıtmıştı.

İşte o uçaklar, Boeing 777-300ER’lar, yıl sonunda şirketin filosuna katılmaya başlayacak.

Hizmet sektörünün genel belası olan emtialaşmaya karşı Air New Zeland gerçekten de inovatif denilebilecek iki ayrı koltuğu, yeni kabin içi ürünü olarak yolcularının hizmetine sunmuş olacak.

Yeni gelen beş adet -300ER’ın yanı sıra, filoda mevcut olan sekiz adet Boeing 777-200 de gelecek sene sonuna kadar aynı koltuklarla donatılacak.

Pek iyi; nedir bu koltukları farklı kılan?

Air New Zealand, Premium Economy sınıfındaki yeni koltuklarını “Spaceseat” ve standart Economy Class’taki yeni koltularını ise “Skycouch” olarak markalandırmış.

Spaceseat bölümündeki oturma düzeni 2 – 2 – 2 olarak tespit edilmiş.

Şirketin eski versiyon uçaklarında burası halihazırda 3 – 3 – 3 şeklinde.

Yani Premium Economy olmasına karşın bu bölümün, koltuk düzeni açısından bir Business Class’tan farkı bulunmuyor.

Cam kenarındaki koltuklar bir birlerinden farklı yönlere doğru bakarken, orta bölümdeki koltuklar yüz yüze konumlandırılmış; birlikte seyahat edecek çiftler için ideal.

Asıl sürpriz Economy Class’ta.

Nispeten boş olan uçaklarda bir çok yolcunun koltukları birleştirip yattığını görmüşsünüzdür. İşte bu gibi yolcular için ideal bir ürün sunuyor Air New Zealand.

Oturma düzeni 3 – 4 – 3 şeklinde olan Economy Class’ın cam kenarlarındaki ilk 10 sırası, Sykcouch koltuklarına ayrılmış.

Arzu edenler buradaki üç koltuğu birden satın alarak küçük bir yatak haline getirebiliyor.

Koltuklarda bulunan özel ayak dinlendirme bölümleri 180 derece konumuna getirilerek bu bölümün genişletilmesi sağlanıyor.

Üç koltuğun yan yana genişliği yaklaşık 1,5 metre. Bu yüzden tam bir yatak konforu beklemek yanlış olur. Ama uzun uçuş yapanlar, bu kadarlık bir genişliğin dahi ne kadar ferahlık getirebileceğini iyi bilecektir.

Evvelsi gün okuduğum bir haberde, 30′dan fazla havayolu şirketinin Air New Zealand’ın bu inovatif ürünüyle ilgilendiği yer alıyordu.

Şirket bu ürünü ancak 1,5 sene kullandıktan sonra diğer havayolu firmalarıyla paylaşabileceğini söylüyor. Zaten haberde Skycouch koltuklarının geliştirilmesi için dört yıl emek sarf edildiği yazılı.

Ve Air New Zealand, yeni gelecek Boeing 777-300ER’ları için şu tabiri uygun görüyor:

“Game-changing aircraft”

Doğru söze ne denir!

Maliyet azaltıcı çalışmalara “evet”; ama biraz da yolcu konforunu düşünmek gerekiyor galiba. 🙂

Comments

One response to “Air New Zealand’ın Yeni Koltukları”