Lufthansa ve British Airways’in Yeni Rakibi Deutsche Bahn!

Deutsche Welle şu anda Avrupa saati ile 21.00 haberlerini veriyor.

Günün önemli notlarından bir tanesi, güçlü Almanya’nın demir gibi markalarından; bir devlet kuruluşu olan Almanya Demiryolları Kumpanyası’ndan, yani Deutsche Bahn‘dan geliyor.

Almanya’nın hızlı treni Intercity Express; bir başka deyişle ICE, Manş Tüneli’nde gerçekleştirdiği acil durum tahliye testini başarıyla geçerek Londra Garı’na giriş yaptı.

Deutsche Bahn

Şirketten yapılan açıklamaya göre, iki yılı bulacak test sürüşlerinden sonra ICE, 2013 yılı içerisinde Almanya ile İngiltere’yi birleştirir hale gelecek.

Şu anda sadece Eurostar firmasının trenlerine açık olan Manş Tüneli böylece Fransa’dan sonra Almanya’nın da İngiltere’ye daha yakın olmasını sağlayacak.

İşin havayolu sektörünü ilgilendiren boyutuna baktığımızda, ICE’nin tehdidi altına giren Lufthansa, British Airways, Ryanair, Easyjet gibi firmaları görüyoruz.

Mesela şu anda Frankfurt ile Londra arası uçakla 1,5 saat. Buna birer saatlik havaalanı – şehir merkezi arası seyahati de eklersek toplamda 3,5 saatlik bir süreye ulaşıyoruz.

ICE aynı mesafeyi 5 saatte kat edecek.

ICE’nin ayrıca, Amsterdam ve Köln’den toplayacağı yolcuyu Londra’ya aktarma projesi de var.

Bu gibi planlar ICE’yi havayolu şirketlerinin karşısına ciddi bir rakip olarak çıkartıyor.

Önümüzdeki yıllarda benzer bir risk ülkemizde İstanbul – Ankara hattı için geçerli olacak.

Bu iki şehir arasındaki hızlı tren projesi tamamlandığında, bu hatta her gün yapılmakta olan onlarca uçuşa yolcu bulmanın eskisi kadar kolay olmayacağını tahmin etmek güç değil.

1980′lerin başında Fransızların hızlı treni TGV’nin devreye girmesinin ardından Air France’ın, Paris – Lyon hattını kapatmak zorunda kaldığını unutmamak lazım.