Bu Ne Perhiz, Bu Ne Lahana Turşusu! (2)

Almanya hükûmeti Almanya’ya sefer yapan havayolu şirketlerinin business class ücretlerini yükseltmesini talep ededursun, ülkenin bayrak taşıyıcı şirketi Lufthansa dünya genelindeki yayılışını sürdürmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda JetBlue’dan %15,6 oranında hisse satın alan Lufthansa, yürürlüğe giren codeshare uygulaması ile ABD’deki varlığını daha da güçlendirdi.

Yolcular JetBlue ve Lufthansa’nın web sitesinden ister JetBlue ile ABD içine, isterse Lufthansa’nın dünya geneline yayılan hatlarına bilet satın alabiliyorlar.

Şimdi burada diyebilirsiniz ki, “Alman hükûmetinin business class kararı mevcut ikili anlaşmalar çerçevesinde haklı bir talep. JetBlue-Lufthansa codeshare uygulaması da aynı şekilde kurallara uygun”.

Ben de derim ki; “evet, her iki durum da kurallara, anlaşmalara uygun ama, rakip havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarına zam yapmasını talep etmek serbest rekabetin ruhuna aykırı, “codeshare” adı altında sektör tarafından tüm dünyaya empoze edilmiş olan faaliyet şekli de tam manasıyla örtülü bir tekelci hareket”.

Nokta!