American ve Delta, JAL İçin Kapışıyor!

Yine enteresan işler dönmeye başladı.

“Aman batıyoruz, yok mu yardım eden?” diye feveran eyleyen, sürekli zarar yazan, sık sık iflas koruması kapsamına girip çıkan Amerikalı havayolu şirketleri bu kez bir yabancı firma için bir birleriyle yarışır durumdalar.

Ama nasıl ve neden?

Mart 2010′da bitecek malî yılında üst üste ikinci kez büyük miktarda zarar açıklamaya hazırlanan devlet kontrolündeki Japan Airlines (JAL), açıklarını finanse etmek için kaynak arayışına girmek zorunda kaldı.

Ve bu noktada kapısını çalan iki büyük Amerikalı şirket bulunuyor.

Birincisi Delta, ikincisi American Airlines (AA).

Aslında genel resme baktığımızda ortada sadece Delta’nın olduğunu görüyoruz.

American Airlines’ın böylesi bir işe girişmeye muhtemelen hiç niyeti yoktu.

Fakat olası bir Delta + JAL yakınlaşması, stratejik açıdan American’ı zor durumda bırakacağından, onlar da ihaleye ortak oldular.

Zira JAL, AA’in oneworld adlı havayolu ittifakından müttefiki. Ayrıca Asya ile ABD arasında bu iki firmanın bir çok codesharing anlaşması bulunuyor. JAL’ın Delta’ya temayülü, beraberinde bir ittifak değişimi ve codesharing anlaşmalarının iptalini getirebilir.

Ayrıca Delta’nın ABD-Asya arasındaki konumunu son derece güçlendirir.

JAL’ın içinde bulunduğu sıkıntılı malî durum işte böylesi stratejik önemi haiz noktaları barındırıyor. Bu da AA’in JAL’ı yakın markaja almasına sebep oluyor.

Belki de Delta bu işten elini eteğini çekse, AA de JAL’a malî kaynak aktarma planından vaz geçecek.

Şimdilik kozlar paylaşılmış, kılıçlar çekilmiş durumda. JAL’ın kime yâr olacağını önümüzdeki aylarda göreceğiz.

Kısa vadede sürekli “ağlar” vaziyette olan Amerikalı şirketlerin, mevzu uzun vadeli ve stratejik olunca nasıl aslan kesildiklerini gösteren güzel bir “vak’a çalışması”.