Ne Kitapmış! (Moments of Truth)

Meğer ne önemli bir kitapmış.

Jan Carlzon‘un, SAS’ı nasıl dönüştürdüğünü anlatan kitabından bahsediyorum: Moments of Truth

Jan Carlzon

İlk olarak Cem Kozlu‘nun yazdığı “Bulutların Üstüne Tırmanırken” adlı kitapta rastlamıştım.

Şimdi de JetBlue ve başarılı diğer bir kaç havayolu şirketinin kurucusu olan David Neeleman‘ın hayatını konu alan “Flying High” adlı kitapta rastladım.

Carlzon’un SAS’ta yaptıkları sadece Kozlu’yu değil, Neeleman’ı da derinden etkilemiş ve kurucuları arasında bulunduğu Morris Air‘de, Moments of Truth kitabından öğrendiklerini uygulamaya çalışmış.

Bu vesileyle, iki sene kadar önce Moments of Truth hakkında yazdıklarımı yeniden hatırlamakta fayda var.

Bununla birlikte, Morris Air ile havayolu sektörüne atılan David Neeleman hakkında çok kısa bir kaç bilgi vermek istiyorum.

Ocak 1994′te Morris Air’in Southwest’e satılmasıyla birlikte bu şirkete transfer olan Neeleman, hiperaktif kişiliğinin de etkisiyle Southwest’te kısa süre içerisinde çok fazla şeyi değiştirmek ister ve kurum kültürüne bir türlü adapte olamaz.

Bu yüzden de altı ay sonra işten atılır.

İşten ayrılırken “beş yıl boyunca havayolu sektöründe çalışmama” garantisi veren Neeleman, bu sürenin bir bölümünde Kanada’da faaliyet gösterir ve WestJet adlı firmanın kurucuları arasında yer alır.

ABD’deki çalışmama süresinin sona ermesinin hemen ardından da yeni bir havayolu şirketini kurma çalışmalarına başlar:

JetBlue

JetBlue’daki başarılı kariyerinin ardından buradan ayrılan Neeleman son olarak, doğum yeri olan Brezilya’ya geri dönerek yeni bir havayolu şirketi daha kurar:

Azul

Azul, Portekizce’de “Mavi” anlamına geliyor. JetBlue’dan gelen bir esinti olsa gerek.

Dur durak bilmeyen hiperaktif bir kişiliğe sahip olan Neeleman, henüz 100 yıl kadar önce Hollanda’dan ABD’ye göç etmiş, son derece dindar bir hrıstiyan aileden geliyor ve dikkat eksikliği bozukluğundan mustarip.