Çin, Avrupa Birliği’ni Sıkıştırmaya Devam Ediyor

Çin, karbon emisyonu sistemi uygulaması konusunda Avrupa Birliği’ni sıkıştırmaya devam ediyor.

Çin haber ajansı Xinhua’da yayımlanan bir haberde, Avrupa Birliği (AB) tarafından havayolu şirketlerine de şart koşulan karbon emisyonu sisteminin ne denli adaletsiz bir yapıya sahip olduğu vurgulandı.

Çin, AB ile olan mücadelesinde ABD’yi de yanına çekmek istiyor.

Haberde, AB’nin tek taraflı ve bölgesini aşacak şekilde devreye sokmaya niyetlendiği söz konusu uygulamanın haksızlığına vurgu yapılırken, ABD’li havayolu şirketlerinin bu konuda yaptıkları itirazlara ve girişimlere de değinilmiş.

Yapılan hesaplara göre, karbon emisyonu uygulaması sebebiyle Çinli havayolu şirketlerinin ilk yıl için ödeyecekleri fatura 125 milyon USD mertebesinde gerçekleşecek.

2020 yılına kadar bu rakamın toplamda 3 milyar Dolar’a yaklaşması bekleniyor.

Bu uygulamada AB üyesi olmayan ülkelerin en fazla itiraz ettikleri konu, havayolu şirketlerinin ödemesi gereken miktarın, herhangi bir seferin sadece AB hava sahasındaki kısmına göre değil, söz konusu seferin tamamının uzunluğuna göre hesaplanacak olması.

Yani toplam mesafesi 8.000 Km civarında olan bir Pekin-Londra seferinin sadece 1.500 Km’lik bölümü AB hava sahasında icra edilirken, AB’nin karbon emisyonu sistemine göre yapılacak ödemede, 8.000 Km’lik toplam mesafe baz alınıyor.

Yine aynı haberde altı çizilen bir başka husus ise, iklim değişikliğine karşı yapıldığı iddia edilen karbon emisyonu sistemi sayesinde elde edilecek milyarlarca dolarlık gelirin, gelişmekte olan ülkeler yerine gelişmiş olan ülkelerin kullanımına sunulacak olması.

Bu durum, iklim değişikliği hakkında yapılan konferanslar ve akabinde imzalanan anlaşmaların ruhuna aykırı. Olması gereken bunun tam tersi.

Reuters’in haberine göre şu anda 16 farklı Çin havayolu şirketinin AB’ye uçuş hakkı bulunurken, fiili durumda 11 şirket sefer yapıyor.

Özellikle Air China, China Southern Airlines ve China Eastern adlı havayolu şirketlerinin, söz konusu uygulamadan en fazla zarar göreceği tahmin ediliyor.

AB tarafından tüm dünyaya empoze edilmekte olan karbon emisyonu sisteminin daha uzunca bir süre tartışma konusu olmaya devam edeceği görülüyor.