Uçuş Yasaklarında İkinci Dalga Başladı

Covid-19 kriziyle yaşanan uçuş yasaklarında ikinci dalga başladı.

Dünyanın farklı ülkelerinden art arda benzer haberler geliyor.

Geçen yıl salgının başladığı ilk haftalarda da benzer bir durumun yaşandığını ve Nisan ayına gelindiğinde neredeyse tüm dünyada uluslararası tarifeli uçuşların durdurulduğunu unutmayalım.

Neyse ki bu yasaklamalar “şimdilik” daha dar bir kapsamda ve ülke bazında yapılıyor.

Son günlerdeki uçuş yasakları, Coronavirüs’ün yeni bir mutasyonuyla ilgili.

Gelin şimdi hep birlikte, Ocak ayının ikinci yarısında yaşanmaya başlanan uçuş yasağı dalgasına bir bakalım:

  • Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda devlet, İngiltere, Danimarka, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Brezilya’ya yapılan tarifeli yolcu seferlerini askıya aldı.
  • Hollanda, Güney Amerika ülkelerinin tamamından yapılan uçuşlar durdurdu. Ülkeye giriş kurallarını genel olarak sıkılaştırdı.
  • Belçika, bugün (27 Ocak 2021) itibarıyla “gerekli olmayan” tüm yurt dışı seyahatleri yasakladı. Buna, Avrupa Birliği üyesi diğer devletlere olan seyahatler de dahil.
  • İsrail, 25 Ocak 2021 tarihinden itibaren tüm uçuşları ay sonuna kadar durdurdu. Uçuş yasağının gelecek ay da devam edebileceği belirtiliyor.
  • Almanya, salgını kontrol altına alabilmek için seyahatleri kısıtlayıcı tedbirler üzerinde çalışıyor. Bunların en radikal olanı, tüm dış hat seferlerinin durdurulması. Henüz bu yönde resmî bir karar alınmış değil.
  • İngiltere bir süredir, Güney Amerika kıtasının neredeyse tamamına, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Portekiz’e uçuş yasağı uyguluyor. Buna son olarak bir de karantina şartı eklendi. Tahliye uçuşlarıyla söz konusu ülkelerden dönen İngiltere vatandaşları ve daimi ikamet izni bulunanlar, varış sonrası 10 güne kadar karantinaya alınacaklar.
  • Çin yeni yıl tatili, normalde ülkede en fazla havayolu seyahatinin dönemlerden bir tanesidir. Uçuş yasağı olmasa da Çinli yetkililer, halka tatile çıkmama tavsiyesinde bulundular. Bu durum, iç hatlardaki yolcu sayısını ciddi bir biçimde azaltacak.

Bakalım uçuş yasaklarındaki ikinci dalganın sonu nereye varacak? Geçen yıl olduğu gibi tüm dış hat uçuşları duracak mı?


Posted

in