Yılın ikinci çeyreğine girdik.
Nisan ayında, ülkemizdeki havalimanlarında iç hatlarda 8,1 milyon ve dış hatlarda 11 milyon olmak üzere toplam 19,1 milyon yolcuya hizmet verildi.
Geçen yılın aynı ayına göre yolcu sayısı yüzde 5,6 oranında arttı.
Nisanda taşınan kargo miktarı ise iç hatlarda 71 bin ton ve dış hatlarda 322 bin ton olmak üzere toplamda 393 tona ulaştı.
İGA ve Sabiha Gökçen’deki Yolcu Sayısı
Her zaman olduğu gibi bu ay da özellikle İstanbul’daki İGA (IST) ve Sabiha Gökçen (SAW) havalimanlarının performansına daha yakından bakıyoruz.
IST ve SAW’daki yolcu sayısı büyük oranda, THY, AJet ve Pegasus’un performansına göre şekilleniyor.
THY ve AJet filosunda çok sayıda uçağın motor problemi sebebiyle devre dışı kalması, yolcu sayısındaki muhtemel artışı baskılıyor.

Eldeki uçaklar, mümkün mertebe nispeten daha kârlı olan dış hatlarda kullanılıyor. Bu yüzden, iç hat yolcu sayısı olumsuz etkileniyor.
IST’teki yolcu sayısı Nisan 2024’e kıyasla iç hatlarda yüzde 2,7 düştü. Dış hatlar ise iki ay aradan sonra yeniden yükselişe geçti. (+%8,2)
Bunun sonucunda toplam yolcu sayısı yüzde 5,8 oranında artarak 7 milyona ulaştı.

İstanbul’un diğer yakasındaki havalimanımızda, SAW’da ise yaz tarifesinin başlamasıyla birlikte coşku da başladı.
SAW’daki yolcu sayısı iç hatlarda her ne kadar aynı kalsa da dış hatlarda yüzde 27,4 gibi sıra dışı bir artış oranına imza atıldı.
Bunun sonucunda SAW’daki toplam yolcu sayısı, Nisan 2024’e kıyasla yüzde 14 yükselerek 3,8 milyona çıktı.