Southwind Airlines

Avrupa Birliği, Southwind Hava Yolları’nın Uçuşlarını Yasakladı

Avrupa Birliği, Antalya merkezli faaliyet gösteren Southwind Hava Yolları’nın uçuşlarını, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı bağlamında alınan genel yaptırım kararı çerçevesinde yasakladı.

Southwind Airlines’ın resmi şirket adı olan Cortex Havacılık ve Turizm Ticaret’e bildirilen yasağa gerekçe olarak, Southwind’in mülkiyet yapısında çoğunluğun Rus vatandaşlarına ait olması gösterildi.

Southwind’in, Antalya – Helsinki uçuşları için başvuruda bulunduğu ve Finli resmî kurumların derinlemesine araştırması sonucunda, havayolunun Rusya bağlantılarının ortaya çıktığı iddia ediliyor.

Rus medyası ise bu haberi, “Avrupa Birliği, NATO üyesi bir ülkenin havayoluna yasak getirdi.” şeklinde vermeyi tercih etti.

Southwind Airlines
Southwind Airlines

Avrupa Birliği’ne paralel olarak İngiltere’nin de benzer bir yasağı devreye sokması bekleniyor.

Söz konusu karar sebebiyle, önümüzdeki yaz ayları için başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki bir çok noktaya planlanan Southwind uçuşları en azından şimdilik askıya alınmış durumda.

Bunun yanı sıra, Antalya – Kaliningrad arasında planlanan uçuşlar da Avrupa Birliği hava sahasından geçtiğinden iptal edildi.

Geçen yıl ABD’nin talebi doğrultusunda, Southwind’in Rusya seferlerinde Boeing 737 MAX tipi uçakları kullanması yasaklanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından, Rusya merkezli Nordwind’den doğan boşluğu doldurmak üzere kurulan Southwind’in Boeing 777, Airbus A330, Airbus A321 ve Boeing 737 tipi uçaklardan oluşan 12 adetlik bir filosu bulunuyor.