Oman Air - Boeing 787

Oman Air’den Şaşırtan Küçülme Kararı

Umman’ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Oman Air, bir süredir üzerinde çalıştığı küçülme planını resmen duyurdu.

Yeniden yapılanma planı çerçevesinde, 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla, filodaki 10 adet Airbus A330’un tamamı uçuş planlamasının dışına çıkarıldı.

Bu uçakların bazıları daha önce Qatar Airways’e kiralanmıştı ve orada uçuyordu. Geriye kalanların da Qatar Airways’e gönderilebileceği konuşuluyor.

Oman Air Uçuş Ağı (Nisan 2024)
Oman Air Uçuş Ağı (Nisan 2024)

Oman Air filosunun sadece 45 uçaktan oluştuğu düşünülürse, bu kadar çok uçağın birden devre dışı kalmasının ne kadar büyük bir etkisinin olacağı daha iyi anlaşılabilir.

Zaten şirketten yapılan bir açıklamayla, yeni dönemdeki uçuş ağı paylaşıldı.

Buna göre; Chittagong, İslamabad, Kolombo ve Lahor hatları tamamen kapatılırken, Male, Trabzon ve Zürih hatları yıl boyu olmak yerine mevsimlik hale dönüştürüldü.

25 farklı hatta, uçuş sayıları azaltıldı.

Daha önce A330’larla icra edilen bazı seferler, Boeing 737’ye çevrildi.

Özellikle Business Class yolcu deneyimi açısından geriye doğru atılan bu adım, Avrupa ile Uzak Doğu arasında aktarmalı seyahat etmesi muhtemel yolcuları cezbetme açısından da son derece olumsuz.

Zira mesela Münih ile Kuala Lumpur arasında Maskat aktarmalı biçimde yapacağını iki uçuşunuzda da bir Boeing 737’ye denk gelme ihtimaliniz bulunuyor.

Ve bu kadar uzun bir yolculukta, Business Class’ta tamamen yatabilen koltuklar bulunmuyor.

İlker Aycı, Oman Air’de

Oman Air’in küçülme planı, THY eski YK Başkanı İlker Aycı’nın, Oman Air yönetim kurulu üyeliğine atanması haberiyle aynı günlere denk geldi.

İşte bu noktada insanın aklına ister istemez, bu son gelişmeler aynı planın bir parçası olabilir mi sorusu geliyor.

İlker Aycı (Oman Air YK Üyesi)
İlker Aycı (Oman Air YK Üyesi)

Geçen yılki bir haberde, Oman Air’in kârlı bir şekilde işletilebilmesi amacıyla, Oliver Wyman adlı danışmanlık firmasıyla temasa geçtiği belirtiliyordu.

Oliver Wyman’ın hazırladığı yeniden yapılanma planına, Oman Air yönetiminin değiştirilmesi hususunun da dahil olduğu söyleniyordu.

Kim bilir belki de İlker Avcı bir süre sonra, bir yönetim kurulu üyesi olarak adımını attığı Oman Air’in CEO’su olacak.


Posted

in

Tags: