Finnair, yolcularını tartıyor.

Finnair, Yolcularını Yeniden Tartmaya Başladı

Finnair, 6 – 7 senenin ardından yolcularını yeniden tartmaya başladı.

Şubat, Mart ve Mayıs aylarında Helsinki Havalimanı’nda yapılacak çalışmayla, yolcuların ve kabin bagajlarının (carry-on) ortalama ağırlığının tespit edilmesi amaçlanıyor.

Tamamen gönüllülük esasına göre yapılacak işlemin sonucu kişisel açıdan gizli tutulacak.

Finnair, yolcularını tartıyor.
Finnair, yolcularını tartıyor.

Bununla birlikte yolcunun yaşı, cinsiyeti ve uçağın hangi sınıfında seyahat ettiği kaydedilecek.

Söz konusu ortalama ağırlıklar 2024 yılının Temmuz ve Eylül ayları arasında Traficom’a (Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Kurumu) teslim edilecek ve ağırlıklar onaylandıktan sonra 2025 – 2030 yılları arasında uçak denge ve yükleme hesaplamaları için kullanılacak.

Finnair en son 2017 – 2018 döneminde böyle bir çalışma yaparak yolcularının ağırlıklarını ayrıntılı bir biçimde tespit etmişti.

Havayolları, EASA Verisini Kullanıyor

Avrupa’da faaliyet gösteren havayolları, 2009’da EASA tarafından yayınlanan standart yolcu ağırlık tahminlerini esas alarak, yakıt ve kargo ile birlikte uçağın yükünü hesaplıyor.

Bu hesaplama hem uçuş emniyeti hem de ticarî açıdan önem arz ediyor.

22.901 yolcunun uçuş öncesi ağırlığı ölçülerek hazırlanan bu rapor, erkek yolcunun ortalama ağırlığının el bagajı ile birlikte 94 kg, kadın yolcunun ise 75 kg olarak baz alınmasını tavsiye etmişti.

Kabin bagajının (carry-on) ağırlığı 6,1 kg, check-in yapılan yani uçağın altına verilen bagajın ortalama ağırlığı ise 17 kg olarak kabul edilmişti.

Erkek/Kadın yolcu oranının 70/30 mertebesinde alındığı araştırmada, ortalama yolcu ağırlığı -kabin bagajı dahil- 88 kg olarak belirlenmiş, sonraki yıllarda bu ağırlık 84 kg şeklinde revize edilmişti.

EASA, 2021 yılında Atina, Brüksel, Kopenhag, Milano Malpensa, Münih ve Sofya havalimanlarında 4.164 yolcunun katılımıyla bir güncelleme çalışması yapmıştı.

Ayrıntılarda ufak tefek değişiklikler olsa da ortalama yolcu ağırlığının değişmediği (84 kg) ortaya çıkmıştı.

EASA, her beş yılda bir ölçümlerin tekrarlanacağını duyurmuştu.