Spirit - JetBlue uçak

Mahkeme, JetBlue – Spirit Birleşmesini Onaylamadı

ABD’deki bir federal mahkeme, JetBlue’nun Spirit Airlines’ı 3,8 milyar USD karşılığında satın alma planını onaylamadı.

Hâkim William Young, ABD Adalet Bakanlığı ile aynı yönde görüş belirterek, söz konusu birleşmenin rekabete aykırı olacağına ve yolculara zarar vereceğine hükmetti.

Söz konusu kararda, Spirit’in ultra düşük fiyat politikası sebebiyle, rakiplerinin yüzde 7 ilâ 11 arasında indirim yapmak zorunda kaldıkları; Spirit’in devre dışı kalması durumunda fiyatların artmasının kaçınılmaz göründüğü belirtildi.

JetBlue avukatları, ülkenin altıncı ve yedinci büyük havayolu şirketlerinin birleşmesini engelleyecek bu hükmün son derece yanlış olduğunu iddia etti. Temyize gidilip gidilmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

JetBlue geçen yıl da American Airlines ile yaptığı işbirliği konusunda mahkemeden ret yemişti.

“Northeast Alliance” adı verilen ve her iki havayolunun Boston ve New York operasyonlarının fiilen birleştirilmesi sonucunu doğuran ittifak, mahkeme tarafından iptal edilmişti.

Spirit hissesi bir günde yarı yarıya değer kaybetti. (16 Ocak 2024)
Spirit hissesi bir günde yarı yarıya değer kaybetti. (16 Ocak 2024)

ABD iç hatlarının dört büyük oyuncusu American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines ve United Airlines, pazarın yüzde 80’ini ellerinde tutuyor.

JetBlue – Spirit birleşmesinin doğacak yeni yapı ise iç hatların sadece yüzde 10’una sahip olacaktı.

Kararın ardından Spirit hisseleri borsada günü yüzde 47 gibi son derece yüksek bir kayıpla kapattı. Buna karşılık, JetBlue hisseleri yüzde 5 değer kazandı.

Joe Biden, JetBlue - Spirit birleşmesinin reddedilmesinden memnun (17 Ocak 2024)
Joe Biden, JetBlue – Spirit birleşmesinin reddedilmesinden memnun (17 Ocak 2024)

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, kararı tüketiciler açısından bir zafer şeklinde niteleyerek herhangi bir pazardaki benzer birleşmelere karşı çıkmaya devam edeceklerini duyurdu.

Gelgelelim sektör uzmanları, burada kazananın yolcular değil, pazarın hâkimi konumundaki dört büyük havayolu şirketi olduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre Spirit’in tek başına ayakta kalma şansı bulunmuyor ve çok uzak olmayan bir gelecekte sektöre veda etmek zorunda kalabilir.


Posted

in

Tags: