Southwest Airlines

Uçuş Aksaklıkları Sebebiyle Southwest Airlines’a 140 Milyon Dolarlık Ceza

Bundan tam bir yıl önce, yılbaşı döneminde yaşanan geniş çaplı uçuş aksaklıkları sebebiyle Southwest Airlines’a tarihî bir ceza kesildi.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, yaşanan olaydan dolayı Southwest’i tam 140 milyon dolarlık bir cezaya çarptırdı.

Bu meblağ, ABD’de daha önce herhangi bir havayoluna kesilen en yüksek cezanın tam 30 katı büyüklüğünde.

Southwest uçuş iptalleri
Southwest uçuş iptalleri (2022)

Yaşanan aksaklıklar sebebiyle yolculara ödenen 600 milyon doları aşkın tazminatı da hesaba katarsak, bu işin Southwest’e maliyeti, neredeyse 750 milyon doları buldu.

Bir seneyi bulan soruşturma süreci sonucunda, tüketiciyi koruma kanunlarının ihlal edildiği ve uçuşların durumu hakkında yolculara gerektiği şekilde bilgilendirme yapılmadığı ortaya çıktı.

Bakanlık, Southwest’in ödeyeceği cezanın, gelecek dönemde yaşanacak muhtemel uçuş aksaklıklarında yolcuların tazmin edilmesi için kullanılacağını belirtti.

Ne Olmuştu?

ABD’de 2022’yi 2023’e bağlayan yılbaşı tatili döneminin belki de bir numaralı gündem maddesi, Southwest Airlines’ın yaşadığı operasyonel sorun olmuştu.

Yılın son on gününe girilirken, bastıran kar fırtınasının tetiklediği aksaklıklar, on binlerce yolcunun mağdur olmasına yol açmıştı.

Bir haftalık sürede 17.000’e yakın uçuş iptal edilmişti. Bazı günlerde, şirketin planladığı uçuşların yarıdan fazlası yapılamamıştı.

Diğer havayolları sert hava şartlarını çok daha hafif bir biçimde atlatırken, Southwest’in içine düştüğü durum ABD Başkanı Joe Biden dahil herkesin tepkisini çekmişti.

İşin temelindeyse şirketin kullandığı bilgisayar sistemlerinin eskiliği yatıyordu.

Özellikle Southwest’in kendi IT ekiplerinin geliştirdiği SkySolver ve Crew Web Access adlı ekip tahsis yazılımlarının yetersiz kalması, yaşanan kaosun en önemli sebebiydi.

Öyle ki, kimi uçuşlar sadece bir kabin memurunun eksikliğinden veya bir havalimanında yeterli ekip olsa bile gerekli atamanın yapılamamasından dolayı iptal edilmişti.